Skärgårdsbo, feminist, bland annat aktiv i Ålands Socialdemokraterna och Ålands Feministparaply och i kommunalpolitiken i Kumlinge kommun. Tror på: mångfald, öppenhet, engagemang, initiativ och handling. #tillsammanskanvi / @miahanstrom
lördag 31 december 2011
"De politiska reformerna leder inte till lösningar, de ersätter gamla problem med nya." skriver Åsa Moberg i DN i en tänkvärd artikel om utvecklingen i Sverige till ett mer ojämlikt land.
För oss som är engagerade politiker är det ett stort ansvar när vi vill utveckla och göra reformer och jag tror att man hela tiden måste vara lyhörd, göra konsekvens analyser innan och ständigt följa upp efter, så att de syften man har verkligen blir de avsedda.
Delar av de Obundna har kritiserat Socialdemokraternas "tandvårdsreform" och visst kan en allmän tandvård misslyckas, för det finns många fällor som t ex att man lägger ansvaret på enheter som inte har pengar, inte marknadsför den så att de når alla grupper. Men för den skulle kan man ju inte låta bli att göra en en rättvis reform där man inkluderar tänderna i resten av kroppen.
Demokrati är en annan reform den vill alla demokrater ha, men det räcker ju inte att planka ett system, det gäller ju att de som har mer kulturella och sociala resurser skapar förutsättningar för alla att ta vara på sina möjligheter och rättigheter. Håller man t ex en befolkning i analfabetism t ex så blir ju förutsättningen för en demokratisk utveckling omöjlig. Även här måste man ständigt arbeta med att analysera och utveckla systemet och förutsättningarna för det. När ett samhälle ska utvecklas krävs att de som sitter på makten är lyhörda och beredda att bromsa, ändra och förbättra. Det kräver också en aktiv opposition som är på hugget och kritisera och lyfter på problem.
onsdag 28 december 2011
Läser Susanna Alakoskis ledare: Människovärdet kapsejsar ”Vi måste hjälpas åt med uppgivenheten” hon formulerar läget så bra och målande.
Alla vi som tror på jämlikhet och solidaritet som grundvärden måste ta kamp på alla områden.
Vi måste alla hjälpas åt att uppmärksamma och förändra system som kränker de människor de är satta att stärka.
Alakoski skriver t ex "Människovärdet i Europa håller på att kapsejsa. Och i Sverige går människor tandlösa som på trettiotalet". På Åland kämpar vi Socialdemokrater för en allmän tandvård för alla men har hårt motstånd från borgarna, i första skedet blir det bara prioriterade grupper, de är trist men bättre än inget. Men det behövs mycket fler åtgärder.
Jag tror på samarbete med de som är inblandade, medborgarna, brukarna de som jobbar inom ett område. Jag tror på att där man skapar goda arbetsklimat ges stort utrymme för ständiga förbättringar och att folk drar i nödbromsen om något håller på att gå över styr. Jag tror på att om de som har makten ska lyssna, tar in mångas kunskaper och agerar. Då kan vi göra underverk och bygga ett jämlikt samhälle med utrymme för olikhet och mångfald.
Hittade Robert Nybergs fantastiska serier, som talar om samma sak, se fler på Aftonbladet.
Jag fortsätter att läsa, fundera, jobba med rapporter och betala räkningar.
söndag 25 december 2011
lördag 24 december 2011
Julhälsning!
MIA
söndag 18 december 2011
Skarven och konflikten!
Faktum är att Landskapet har köpt en färja som kräver fem man för att klara av en krissituation. Den överbyggnad som beställdes på något oklara grunder, har gjort att det krävs fem personal för att garantera säkerheten och inte utsätta besättning eller passagerare för onödiga risker och fara, det har de lokala sjöfartsinspektörerna efter en övning i mars 2011 visat.
När nu landskapet ska spara så lutar man sig emot ett bemaningsintyg istället för att titta på verkligheten.
Tittar på verkligheten det gör personalen som är modiga och går emot sin arbetsgivare och vägrar köra. Om det sker en olycka är det befälhavaren som får stå till svars, inte trafikavdelningen eller ministern.
Vem av oss vill åka med en färja som inte kan garantera vår säkerhet?
Det är trist med denna konflikt men trafikavdelningen skulle vinna mycket på att lyssna på personalen och ha en kontinuerlig dialog med facket. Alla är intresserade av en välfungerande och säker trafik.
lördag 17 december 2011
En hektisk och rolig vecka!
Hon avslutade med några konkreta råd hur vi kan göra skillnad.
- Våga tala öppet med andra om rasism och främlingsfientlighet.
- Om du möter rasistiska åsikter, fråga varför en person känner på ett visst sätt, försök förstå, diskutera och var nyfiken.
- Bemöt och berätta hur du tror att det ligger till och varför.
- Agera om du eller någon annan blir utsatt.
- Prata och utbilda barn och ungdomar.
söndag 11 december 2011
Vår kommun Kumlinge hade fest igår.
fredag 9 december 2011
Att de rikaste blir allt rikare, på de fattigastes bekostnad
Det har kommit en ny OECD rapport Divided We Stand: Why Inequality Keeps Risingden visar att klyftan mellan fattiga och rika ökat de sista 30 åren också i norden som annars har räknats som ett område med relativt små skillnader. Fattigdomen slår hårdast mot kvinnor. Generalsekreterare Angel Gurıa menar att regeringarna måste ompröva sina skattesystem, . Skatterna för de rikaste måste höjas. Förutom att höja marginalskatterna för de rika bör skatteavdrag för rika avskaffas och möjligheter till skatteflykt stoppas.
Viktigt är att samhället satsar på utbildning, kompetensutveckling, att satsa på att erbjuda offentliga tjänster med hög kvalité – inom områden som utbildning, hälsa och familjeomsorg.
Det är en myt att tillväxt automatiskt skulle gynna alla, dagens politik har skapat de ojämlika systemet.
Det är dags ändra den politiken, det är en myt att marknaden måste och ska styra. Den ökande ojämlikheten fungerar hämmande för tillväxten, leder till sociala motsättningar och bidrar till den ekonomiska krisen.
Märkligt att det är så tyst om rapporten.
onsdag 7 december 2011
Ökade kostnader för skärgårdsbor!
Man undrar hur tänkte dom nu, eller tänkte dom alls! Få skärgårdsbor nöjesåker med sina husvagnar i skärgården, få skärgårdsbor har husvagnar. Detta drabbar främst bönder och hästägare: Här kommer min insändare till det två lokaltidningarna. Jag blir så trött vi får ägna såååå mycket tid till att försöka upprätthålla servicen vi har idag istället för att ha tid att utveckla vårt samhälle.
Förutsättningarna att bo och skapa inflyttning monteras sakta ned!
Kostnaderna för oss som bor i skärgården ökar och ökar och servicen minskar.
De senaste åren har det varit omöjligt att få ut veterinär till skärgården, trots att vi också betalar skatt för det. Då menar jag inte att man alltid ska kunna få ut veterinären, men ett par gånger om året borde vara möjligt för att få hjälp med åkommor som inte är akuta, framförallt för oss som har stora djur som hästar, skulle de underlätta mycket.
Inte nog med det, nu läser jag med förskräckelse att vi skärgårdsbor ska börja betala för att fara med våra hästar när vi ska på tävlingar, till hovslagare och till veterinär.
”Årskortet inkluderar från och med årsskiftet endast låg släpvagn, inte hög släpvagn eller husvagn.” Ålandstrafikens hemsida.
Jag sitter själv i nämnden som i Kumlinge handhar trafikfrågorna och ingen från trafikavdelningen har så vitt jag vet, frågat om vad denna nya regel har för konsekvenser för oss som bor i skärgården.
Hästarna har de senaste åren ökat i skärgården och i Kumlinge har vi gått från 0 till idag minst 13 hästar + några extra under sommaren. Hästintresset är en viktig pusselbit som gör att folk vill bo här.
Jag vill att infrastruktur minister Veronika Thörnroos genast omprövar detta beslut. Det handlar inte om pengar, utan bara en fungerande jämlik infrastruktur som ger likvärdiga möjligheter att bo och leva på Åland.
fredag 2 december 2011
Full fart!
Det har varit fullt upp den senaste veckan. Inte mycket tid till eftertanke och bloggande. Massor av möten och en jätte fin elevråds utbildning som SKUNK arrangerade. Igår handledning på handledning med vår duktiga handledare Ulf Hagström. Idag utöver jobb med framförallt Kön spelar roll har det varit julklapps inköp men bäst av allt jag tog vara på två julklappar från förra julen. Två presentkort ett som jag omvandlade till aroma massage på ett litet fint SPA vid Fridhemsplan och ett The med scones och godsaker på The Classic tearoom. Nästa vecka är det full fart måndag i Stockholm, tisdag hemma i Kumlinge, onsdag i Mariehamn, torsdag i Riga, fredag i Helsingfors, fredagkväll SKUNKs Glöggkväll på Bastun i Mariehamn. Sen hem på natten för att lördagkväll kommunens Julfest på Enklinge.
måndag 21 november 2011
6 TH ToolFaire Tallin 16-20/11
Jag bidrog med två workshops en konkret metod Ramar och Hierarkier, samt Kill- och tjejgrupps arbete. Det fungerade bra även om det för mig var en utmaning att hålla workshop på engelska.
Jag har lärt mig mycket olika saker, men kanske främst fått perspektiv på hur ungdomsarbete utvecklas på andra ställen vilket inspirerat mig. Ofta känner vår organisation oss väldigt ensamma i vår syn på hur ungdomsarbete kan och ska bedrivas. Under verktygsmässan var jag på flera intressanta workshops och hade flera intressanta samtal bland annat om deltagande och demokrati.
Jag har också sett hur man kan använda teckning som dokumentations form och hur en hemsida om man lägger resurser på den verkligen kan vara en aktiv resurs både före, under och efter arrangemanget med information, e-evaluations, metodbeskrivningar, anmälningsförfarande, bilder, dokumentation, etc.
Jag har blivit än mer övertyga om att Åland behöver ett modernare sätt att se på ungdomsarbete, att det inte handlar om att aktivera ungdomar utan att det är ett främjande arbete med ingredienser av ett ständigt lärande och självutveckling som behövs.
Man får tacka EU och CIMO för denna möjlighet att faktiskt vara den enda utvalda representanten från Finland bland 128 andra deltagare från nästan 50 länder.
torsdag 17 november 2011
Åtgärder för en bättre ungdomspolitik
Jag lovade tidigare att komma med några åtgärdsförslag vad det gäller ungdomspolitiken på Åland nu kommer dom:
Åtgärd 1 Barn och ungdomsbokslut
För Landskapsregeringens beslut och stöd ges för kommunerna att göra detsamma
Varje förvaltning
- belyser hur fattade beslut påverkat villkoren för barn och ungdomar.
- i varje beslut som fattas ska konsekvenserna för ban och ungdomar värderas.
- varje förvaltning ska utse en person som speciellt ansvarar för att barn- och ungdomsperspektivet finns i verksamheten.
- barn och ungdomars egensyn ska efterfrågas i samhällsplaneringen.
- ta vara på de initiativ som kommer och som ett minimum svar och motivera sina beslut.
Åtgärd 2 Främja förutsättningar för ungdomar eget organiserande i arbetsgrupper och föreningar
Stimulera föreningar att "knoppa av" ungdomsföreningar så att de bildas fristående föreningar som ungdomarna själva ansvarar för, vid behov med stöd av handledare och coacher och att ungdomar bildar egna föreningar utifrån deras engagemang och intressen.
Åtgärd 3 Stimulera elev- och studeranderåd
Landskapet måste stimulera och stödja ett utvecklande av elevråd- och studeranderådsarbetet på både grund- och gymnasieskolorna.
Åtgärd 4 Stimulera politiska ungdomsgrupper
Morötterna kan t ex vara utbildningsbidrag och speciella bidrag för att göra studiebesök i de nordiska grannländerna för att se hur andra gör.
Åtgärd 5 Tillsätt en ungdomsdelegation
Bestående av ungdomar och ungdomsarbetare, vilken fördelar pengar till ungdomsarbete och ungdomsorganisationer, så att de i sin tur skapas och utvecklas genom t ex utbildning. att arvodera eller köpa tjänster som verksamhetsledare/coacher och stödpersoner.
Delegationen skall också ha till uppdrag att utveckla demokratiarbetet bland unga på Åland.
Det finns många utvecklade metoder att använda för ett lokalt demokratiarbete, men det kostar i personresurser och kunskap och måste vara långsiktigt.
Åtgärd 6 Ungdomsråd
Det behövs nya former för att utveckla ungas inflytande på olika plan. Ett ungdomsråd behövs men det måste få mycket tydligare ramar och uppdrag och de måste få stöd på flera sätt både personella och ekonomiska. Förmodligen skulle man vinna mer på att långsiktigt jobba med ungdomsråd ute i kommunerna istället för ett centralt. I dag när det finns politiska ungdomsgrupper så finns redan kanaler för ungdomar som vill påverka lagtingspolitiken. Kommunernas beslut berör på ett närmare plan barn och ungas vardag.
Dessa sex åtgärder pekar åt samma håll ungdomspolitiken ska Främja barns och ungdomars demokratiska delaktighet, Främja jämställdhet och jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper, Skapa förutsättningar för barn och ungdomar att ha en berikande och meningsfull fritid och Engagera fler ungdomar i föreningslivet.
Vilket bör vara det övergripande målet och ligga till grund för det man väljer att göra.
lördag 12 november 2011
Alkohol
onsdag 9 november 2011
Kollektivtrafik för framtiden!
I dag saknar kollektivtrafiken passagerare men kollektivtrafik skapar sina resenärer. Om jag kan åka buss till varje färja, om jag kan ta med cykel ibland, om det är lätt att förstå sig på systemet och det är ordentligt utbyggt då kan kollektivtrafik bli ett alternativ på Åland.
Kollektivtrafiken är en del i att bygga framtiden och det kräver långa perspektiv. När tunnelbanan i Stockholm byggdes efter kriget var resenärerna förmodligen få. Men den gav Stockholm med förorter nya mönster och gjorde staden grön. Det var både modigt och framåt tänkande av politikerna då. Så måste våra åländska politiker också våga tänka och planera. Kanske vi ska tänka pendeltåg till färjorna istället för bättre vägar tunnlar och bussar. En sådan satsning skulle göra Mariehamn och Jomala mindre trång och landsbygden mer attraktiv.
måndag 7 november 2011
Tjej- och killgrupper på export!
Jätte fin artikel idag i Nyan om tjejgrupps konceptets spridning. Några små felaktigheter men det hör ju till. Jag har haft flera personer som de senaste 10 åren tagit kontakt och haft frågor om det är ok att översätta mitt svenska material eller om metoden i stort.
Röda Korsets ungdomsförbund i Sverige som arbetar med tjejgrupper på både nationell och internationellt plan har haft flera kvinnor som använt metoden i Afrika, minns själv inte längre vilka länder dom jag mailat med verkat i, men bland annat i Liberia och Malawi har jag läst att det nu finns grupper. I Palestinska flyktingläger och nu senast hade jag ett gäng som var på väg till Indien. Utöver det har vi ju arbetet med tjejgrupper här hemma på Åland och de framgångsrika arbetet som gjorts genom Ålands Fredsinstitut, Nendre och Missing Person i Litauen och nu mera i med Martha i Lettland. I nästa vecka ska jag fara till Estland på Tool Faire 2011 och presentera metoden. Dit kommer det 100 ungdomsarbetar från Eus alla länder och presenterar metoder av alla slag. Numera inkluderar vi också killgruppsmetoden.
Det är fantastiskt roligt att vara en del i en export succé.
fredag 4 november 2011
De finns alltid risk för ängslig jakt på flyktiga väljargrupper
I Dagens Arena som jag följer, där man varje dag gratis kan läsa en ledare med vänsterperspektiv, hittade jag idag en artikel om forskning som är gjord på svenska partier. Intressant och även om det inte går att överföra på de partier vi har på Åland, så ger de en hel del tänkvärda funderingar kring vår partier och våra politikers sätt att driva politik.
Forskaren Svend Dahl är i sin analys skeptiskt inställd till den utveckling han beskriver.
"Vi får en politisk debatt präglad av en ängslig jakt på samma väljargrupper. Det blir extremt kortsiktigt och en politik inriktad på förvaltande, som framför allt vänder sig till de känsligare väljargrupperna." "Vi riskerar att få ett samhälle där partier, snarare än att formulera sin politik kring idéer som diskuteras i partierna, lyssnar på de som kan leverera färdiga förslag."
Vi har ju inte som i Sverige en stark rörelsetradition med folkbildning och idédiskussioner i partierna. Ja, hela vårt partiväsen är förhållandevis nytt på Åland.
Här gäller det att vi som är engagerade i politik ständigt jobbar med idédiskussioner och rörelsefrågor. Något som jag tycker att vi inom Ålands socialdemokrater ständigt jobbar med och utvecklar. Men det gäller att fortsätta och inte falla i fällan att tappa bort sig i strategi och enkla populistiska åtgärder. Här tycker jag att frågan om tandvårdsreformen bottnar i en ideologisk rättvisetanke och när andra påstår att det är en populistisk åtgärd blir jag lätt upprörd. För det anser inte jag, läs Karins blogginlägg om rätten för alla till tandvård. För mig som har en god ekonomi är regelbunden tandvård inte ett problem, men många jag känner får helt enkelt välja mellan det och andra vardags kostnader och då faller kontroller och omfattande reparationer bort även om man vet att det behövs. Det är orättvist.
lördag 29 oktober 2011
Om jag fick bestämma!
Ungdomar skall ges goda förutsättningar att leva ett självständigt liv. De skall ha reella möjligheter till inflytande och delaktighet och ungdomars engagemang, skapande förmåga och kritiska tänkande ska tas till vara som en resurs.
Arbetet för och med barn och ungdomar ska ha ett främjande fokus där barns och ungdomars demokratiska delaktighet prioriteras och ungas egen organisering uppmuntras.
Studeranderåden, elevråden deras handledare och skolledningarna stöds med utbildning och verksamhetsutveckling så att de blir en del i det demokratiskt utvecklingsarbete för och med unga.
Stödet och möjligheten för förstagångsväljarna och unga bosatta/studerande utanför Åland att rösta utvecklas och förenklas.
Aktiva skolval genomförs i högstadierna och gymnasierna innan alla val på Åland (EU/president, kommunal och lagting).
Ett stödsystem för ungdomar som inte har eller riskerar att inte ha studieplats eller arbete skapas genom förstärkt studievägledning, coachning, praktikplatser, etc.
Min grundsyn är att ungdomar är nu, inte bara framtiden och ungdomar är en resurs, både vad det gäller kunskap och kraft: Idag tas detta inte tillräckligt tillvara.
Politiker och tjänstemän på alla nivåer får inte som idag behandla ungdomar som ickemedborgare och som att de står på tillväxt eller som ibland pittoreska inslag. Det är förödande för ungdomarna och förödande för samhället. Vuxenvärlden lämnar idag mest bara de destruktiva och förbarnsligande arenorna öppna för unga, arenor där det finns droger, småkriminalitet och självdestruktivitet.
Jag vill att vårt lilla samhälle ska ha höga mål:
- Ungdomar skall ha goda förutsättningar att leva ett självständigt liv
- Ungdomar skall ha reella möjligheter till inflytande och delaktighet
- Ungdomars engagemang, skapande förmåga och kritiska tänkande ska tas till vara som en resurs.
Åland behöver både en ny ungdomslag och ett nytt ungdomspolitisktprogram på temat: makt att bestämma - rätt till välfärd.
Många ungdomar vill inte att de ska finna en speciell ungdomspolitik men så länge som unga är en diskriminerad grupp så behövs en speciell ungdomspolitik. Det finns också områden som är speciellt angelägna för ungdomar som också kan inkluderas där.
Ungdomspolitiken ska ha en helhetssyn och har fem huvudområden:
- lärande och personlig utveckling
- egen försörjning
- hälsa och utsatthet
- inflytande och representation
- kultur och fritid
Ungdomspolitiken ska Främja barns och ungdomars demokratiska delaktighet,
Främja jämställdhet och jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper,
Skapa förutsättningar för barn och ungdomar att ha en berikande och meningsfull fritid,
Engagera fler ungdomar i föreningslivet.
Jag har åtminstone sex konkreta åtgärder som jag tror pekar åt det här hållet, dem återkommer jag med.
måndag 24 oktober 2011
Flyga utan vingar
söndag 23 oktober 2011
Föreningar bidrag och framtiden!
Organisationer som lyckats växa sig stora ska inte "prenumerera" på bidrag!
Uppmuntra och gynna ungas egen organisering!
Uppmuntra och gynna organisationers samarbete!
Nu har vi kanske chansen här på Åland att ge möjlighet för organisationer att samsöka bidrag, att organisera speciella stöd för ungas egna organisering och genom detta ge signaler om att detta är viktigt. Organisationer som går ihop om verksamhet borde ha företräde framför de som kör sitt eget race.
De finna också andra åtgärder som kan uppmuntras; företag skulle kunna starta frivillighetsprogram sådant görs i Brasilien och USA men också i Sverige. De stimulerar alla parter, men det gäller ju då att också att man stimulerat föreningslivet att vara beredda att ta emot.
Jag hoppas på att dessa fyra år ger en förändring, nog vet jag att de finns de som försökt förändra och att det är svårt men jag hoppas för frivillghetsarbetet är en så viktig resurs i samhället.
<!--[if gte mso 9]>
Att engagera sig frivilligt skapar gemenskap, man bygger broar och kommer i kontakt med olika människor. Man får chans att utveckla sig som människa, lära sig nya saker och göra nytta för andra. Men för att rekrytera nya medlemmar så måste människor få frågan om man vill engagera sig, man måste sen trivas för att de ska bära vidare. Organisationerna måste därför ta vara på sina medlemmar och deras engagamang och se att olika människor kan göra olika insatser.
Målen för europaåret för Frivilligarbete:
1. att verka för en miljö som främjar ideellt engagemang
2. att stärka frivilligorganisationer och öka kvaliteten på frivilliga insatser
3. att erkänna ideella aktiviteter och de kunskaper som dessa skapar och bidrar med i vårt samhälle
4. att öka medvetenheten om värdet och betydelsen av ideellt engagemang för individen och samhället.
Studieförbundet ABF-Åland där jag är verksamhetsledare arbetar med små medel och vårt bidrag till Frivillighetsåret är projektet: ”Hållbar förening” där vi nu närmast arrangerar två processinriktade kvällar: den 26/10 Ta hand om din förening - från dold resurs till synlig kompetens. Hur kan vi ta tillvara de enskilda medlemmarnas kompetens och engagemang? och den 15/11, Rekrytering - hur kan vi engagera nya och flera medlemmar?