onsdag 28 december 2011

Det är härligt med Jullov för även om man måste jobba en del kan man tillåta sig att dra ned på tempot och hinna med en del sådant som det är svårt att få till annars.

Läser Susanna Alakoskis ledare: Människovärdet kapsejsar ”Vi måste hjälpas åt med uppgivenheten” hon formulerar läget så bra och målande.
Alla vi som tror på jämlikhet och solidaritet som grundvärden måste ta kamp på alla områden.
Vi måste alla hjälpas åt att uppmärksamma och förändra system som kränker de människor de är satta att stärka.
Alakoski skriver t ex  "Människovärdet i Europa håller på att kapsejsa. Och i Sverige går människor tandlösa som på trettiotalet". På Åland kämpar vi Socialdemokrater för en allmän tandvård för alla men har hårt motstånd från borgarna, i första skedet blir det bara prioriterade grupper, de är trist men bättre än inget. Men det behövs mycket fler åtgärder.
Jag tror på samarbete med de som är inblandade, medborgarna, brukarna de som jobbar inom ett område. Jag tror på att där man skapar goda arbetsklimat ges stort utrymme för ständiga förbättringar och att folk drar i nödbromsen om något håller på att gå över styr. Jag tror på att om de som har makten ska lyssna, tar in mångas kunskaper och agerar. Då kan vi göra underverk och bygga ett jämlikt samhälle med utrymme för olikhet och mångfald.

Hittade Robert Nybergs fantastiska serier, som talar om samma sak, se fler på Aftonbladet.

Jag fortsätter att läsa, fundera, jobba med rapporter och betala räkningar.








God fortsättning!

2 kommentarer:

Simon Holmström sa...

Motsatsen till sosse är inte borgare. Det finns flera typer av åskådningar än det, så säkert.

Allmän tandvård finns redan på den finska sidan. Ska man införa det på Åland ska man kolla vad som systemet föranlett till där. Det vore bra om sossarna läste de rapporter som har framtagits utefter det innan man kräver allmän tandvård.

Mia Hanström sa...

Att använda borgare som begrepp kan vara trubbigt men i en sån här text tycker jag att de passar.
Vad det gäller allmän tandvård så vet jag att det pga av ekonomiska prioriteringar inte fungerat så bra i alla kommuner, men det säger inget om att det inte skulle fungera väl här precis som ÅHS service av övrig kropp är en rättighet för alla borde tänderna vara det. Att dra jämförelsen med Finland är lika dålig som att säga att sopsortering är dåligt för att det inte fungerar på alla ställen.