onsdag 9 november 2011

Kollektivtrafik för framtiden!

Kollektivtrafiken är en sorglig historia här på Åland. För oss som är beroende av färjor ännu sorgligare. Det finns många gånger då jag skulle kunna, och gärna skulle åka kollektivtrafik till och från Mariehamn, men det är omöjligt. Alltför oftast kan man bara fara med buss ena vägen, och att åka taxi kostar över 80 €. Det kostar vi på våra barn ibland när de vill komma hem och ingen annan lösning finns men det blir dyra reskostnader i längden.
I dag saknar kollektivtrafiken passagerare men kollektivtrafik skapar sina resenärer. Om jag kan åka buss till varje färja, om jag kan ta med cykel ibland, om det är lätt att förstå sig på systemet och det är ordentligt utbyggt då kan kollektivtrafik bli ett alternativ på Åland.
Kollektivtrafiken är en del i att bygga framtiden och det kräver långa perspektiv. När tunnelbanan i Stockholm byggdes efter kriget var resenärerna förmodligen få. Men den gav Stockholm med förorter nya mönster och gjorde staden grön. Det var både modigt och framåt tänkande av politikerna då. Så måste våra åländska politiker också våga tänka och planera. Kanske vi ska tänka pendeltåg till färjorna istället för bättre vägar tunnlar och bussar. En sådan satsning skulle göra Mariehamn och Jomala mindre trång och landsbygden mer attraktiv.

4 kommentarer:

Vi och vår husbil sa...

Kollektivtrafik kommer aldrig att ersätta biltrafiken på Åland i någon större skala. Vi är för få och glest boende för att det ska bli lönsamt. Därför borde vi istället ligga i framkant när det gäller elbilar. Men på den frågan är vi hopplöst efter redan, och åra politiker visar inte intresse att starta några satningar heller.

Mia Hanström sa...

Tack för kommentar. Jag tror också på elbilar som en framtidslösning för Åland, men vi behöver också en välutbygd kollektivtrafik inte minst för barn, ungdomar och gamla. Christian Pleijel och jag är i startgroparna/hoppas på att få till ett större elbilsprojekt i ålandskärgård tillsammans med fem andra länder. För det är som du/ni skriver vi måste ligga i framkant. Vi får se hur det går.

Thorsten sa...

Varifrån skall vi ta el för den individuella trafiken med elbilar? Kärnkraft via Sverigekabeln och nya Finlandskabeln? Nej, tack!

Mia Hanström sa...

Jag tror på att vindkraft för Ålands del, men kanske också i framtiden andra lösningar. Att tro att man kan lösa allt med traditionell kollektivtrafik i glesbygden har jag svårt att se hur de skulle kunna fungera, men enskilda och samhällsägda elbilar skulle kunna vara en lösning i skärgården. De vill vi testa tillsammans med några andra öar i Europa om vi får till det vet vi inte. Vi står inför stora utmaningar och de vi vet är att energi försörjningen måste finna nya lösningar.