lördag 29 oktober 2011

Om jag fick bestämma!

Om jag fick bestämma så skulle jag vilja att den nya landskapsregeringen satte som mål för sitt kommande arbete att:
Ungdomar skall ges goda förutsättningar att leva ett självständigt liv. De skall ha reella möjligheter till inflytande och delaktighet och ungdomars engagemang, skapande förmåga och kritiska tänkande ska tas till vara som en resurs.
Arbetet för och med barn och ungdomar ska ha ett främjande fokus där barns och ungdomars demokratiska delaktighet prioriteras och ungas egen organisering uppmuntras.
Studeranderåden, elevråden deras handledare och skolledningarna stöds med utbildning och verksamhetsutveckling så att de blir en del i det demokratiskt utvecklingsarbete för och med unga.
Stödet och möjligheten för förstagångsväljarna och unga bosatta/studerande utanför Åland att rösta utvecklas och förenklas.
Aktiva skolval genomförs i högstadierna och gymnasierna innan alla val på Åland (EU/president, kommunal och lagting).
Ett stödsystem för ungdomar som inte har eller riskerar att inte ha studieplats eller arbete skapas genom förstärkt studievägledning, coachning, praktikplatser, etc.

Min grundsyn är att ungdomar är nu, inte bara framtiden och ungdomar är en resurs, både vad det gäller kunskap och kraft: Idag tas detta inte tillräckligt tillvara.
Politiker och tjänstemän på alla nivåer får inte som idag behandla ungdomar som ickemedborgare och som att de står på tillväxt eller som ibland pittoreska inslag. Det är förödande för ungdomarna och förödande för samhället. Vuxenvärlden lämnar idag mest bara de destruktiva och förbarnsligande arenorna öppna för unga, arenor där det finns droger, småkriminalitet och självdestruktivitet.

Jag vill att vårt lilla samhälle ska ha höga mål:
  • Ungdomar skall ha goda förutsättningar att leva ett självständigt liv
  • Ungdomar skall ha reella möjligheter till inflytande och delaktighet
  • Ungdomars engagemang, skapande förmåga och kritiska tänkande ska tas till vara som en resurs.

Åland behöver både en ny ungdomslag och ett nytt ungdomspolitisktprogram på temat: makt att bestämma - rätt till välfärd.

Många ungdomar vill inte att de ska finna en speciell ungdomspolitik men så länge som unga är en diskriminerad grupp så behövs en speciell ungdomspolitik. Det finns också områden som är speciellt angelägna för ungdomar som också kan inkluderas där.

Ungdomspolitiken ska ha en helhetssyn och har fem huvudområden:
  • lärande och personlig utveckling
  • egen försörjning
  • hälsa och utsatthet
  • inflytande och representation
  • kultur och fritid

Ungdomspolitiken ska Främja barns och ungdomars demokratiska delaktighet,
Främja jämställdhet och jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper,
Skapa förutsättningar för barn och ungdomar att ha en berikande och meningsfull fritid,
Engagera fler ungdomar i föreningslivet.

Jag har åtminstone sex konkreta åtgärder som jag tror pekar åt det här hållet, dem återkommer jag med.

Inga kommentarer: