torsdag 17 november 2011

Åtgärder för en bättre ungdomspolitik

Idag börjar ungdomsmetod mässan i Talinn på riktigt. De handlar mycket om de som är SKUNKs hjärtefrågor. Kvalitet i ungdomsarbete, påverkansarbete. De ska bli spännande, jag har redan haft några samtal med olika personer som inspirerat.
Jag lovade tidigare att komma med några åtgärdsförslag vad det gäller ungdomspolitiken på Åland nu kommer dom:

Åtgärd 1 Barn och ungdomsbokslut
För Landskapsregeringens beslut och stöd ges för kommunerna att göra detsamma
Varje förvaltning
- belyser hur fattade beslut påverkat villkoren för barn och ungdomar.
- i varje beslut som fattas ska konsekvenserna för ban och ungdomar värderas.
- varje förvaltning ska utse en person som speciellt ansvarar för att barn- och ungdomsperspektivet finns i verksamheten.
- barn och ungdomars egensyn ska efterfrågas i samhällsplaneringen.
- ta vara på de initiativ som kommer och som ett minimum svar och motivera sina beslut.

Åtgärd 2 Främja förutsättningar för ungdomar eget organiserande i arbetsgrupper och föreningar
Stimulera föreningar att "knoppa av" ungdomsföreningar så att de bildas fristående föreningar som ungdomarna själva ansvarar för, vid behov med stöd av handledare och coacher och att ungdomar bildar egna föreningar utifrån deras engagemang och intressen.

Åtgärd 3 Stimulera elev- och studeranderåd
Landskapet måste stimulera och stödja ett utvecklande av elevråd- och studeranderådsarbetet på både grund- och gymnasieskolorna.

Åtgärd 4 Stimulera politiska ungdomsgrupper
Morötterna kan t ex vara utbildningsbidrag och speciella bidrag för att göra studiebesök i de nordiska grannländerna för att se hur andra gör.

Åtgärd 5 Tillsätt en ungdomsdelegation
Bestående av ungdomar och ungdomsarbetare, vilken fördelar pengar till ungdomsarbete och ungdomsorganisationer, så att de i sin tur skapas och utvecklas genom t ex utbildning. att arvodera eller köpa tjänster som verksamhetsledare/coacher och stödpersoner.
Delegationen skall också ha till uppdrag att utveckla demokratiarbetet bland unga på Åland.
Det finns många utvecklade metoder att använda för ett lokalt demokratiarbete, men det kostar i personresurser och kunskap och måste vara långsiktigt.

Åtgärd 6 Ungdomsråd
Det behövs nya former för att utveckla ungas inflytande på olika plan. Ett ungdomsråd behövs men det måste få mycket tydligare ramar och uppdrag och de måste få stöd på flera sätt både personella och ekonomiska. Förmodligen skulle man vinna mer på att långsiktigt jobba med ungdomsråd ute i kommunerna istället för ett centralt. I dag när det finns politiska ungdomsgrupper så finns redan kanaler för ungdomar som vill påverka lagtingspolitiken. Kommunernas beslut berör på ett närmare plan barn och ungas vardag.

Dessa sex åtgärder pekar åt samma håll ungdomspolitiken ska Främja barns och ungdomars demokratiska delaktighet, Främja jämställdhet och jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper, Skapa förutsättningar för barn och ungdomar att ha en berikande och meningsfull fritid och Engagera fler ungdomar i föreningslivet.

Vilket bör vara det övergripande målet och ligga till grund för det man väljer att göra.

Inga kommentarer: