lördag 31 december 2011


 "De politiska reformerna leder inte till lösningar, de ersätter gamla problem med nya." skriver Åsa Moberg i DN i en tänkvärd artikel om utvecklingen i Sverige till ett mer ojämlikt land.

För oss som är engagerade politiker är det ett stort ansvar när vi vill utveckla och göra reformer och jag tror att man hela tiden måste vara lyhörd, göra konsekvens analyser innan och ständigt följa upp efter, så att de syften man har verkligen blir de avsedda.
Delar av de Obundna har kritiserat Socialdemokraternas "tandvårdsreform" och visst kan en allmän tandvård misslyckas, för det finns många fällor som t ex att man lägger ansvaret på enheter som inte har pengar, inte marknadsför den så att de når alla grupper. Men för den skulle kan man ju inte låta bli att göra en en rättvis reform där man inkluderar tänderna i resten av kroppen.

Demokrati är en annan reform den vill alla demokrater ha, men det räcker ju inte att planka ett system, det gäller ju att de som har mer kulturella och sociala resurser skapar förutsättningar för alla att ta vara på sina möjligheter och rättigheter. Håller man t ex en befolkning i analfabetism t ex så blir ju förutsättningen för en demokratisk utveckling omöjlig. Även här måste man ständigt arbeta med att analysera och utveckla systemet och förutsättningarna för det.  När ett samhälle ska utvecklas krävs att de som sitter på makten är lyhörda och beredda att bromsa, ändra och förbättra. Det kräver också en aktiv opposition som  är på hugget och kritisera och lyfter på problem.

1 kommentar:

Anonym sa...

det första jag läser i år är mycket kloka tankar.
tänk om vi skulle slippa göra om misstagen.
tänk om våra folkvalda faktiskt läst tankarna och förstått dem,
och vågar tänka dem.