söndag 23 oktober 2011

Föreningar bidrag och framtiden!

Organisationer som lyckats växa sig stora ska inte "prenumerera" på bidrag!
Uppmuntra och gynna ungas egen organisering!
Uppmuntra och gynna organisationers samarbete!

Nu har vi kanske chansen här på Åland att ge möjlighet för organisationer att samsöka bidrag, att organisera speciella stöd för ungas egna organisering och genom detta ge signaler om att detta är viktigt. Organisationer som går ihop om verksamhet borde ha företräde framför de som kör sitt eget race.

De finna också andra åtgärder som kan uppmuntras; företag skulle kunna starta frivillighetsprogram sådant görs i Brasilien och USA men också i Sverige. De stimulerar alla parter, men det gäller ju då att också att man stimulerat föreningslivet att vara beredda att ta emot.

Jag hoppas på att dessa fyra år ger en förändring, nog vet jag att de finns de som försökt förändra och att det är svårt men jag hoppas för frivillghetsarbetet är en så viktig resurs i samhället.

<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false SV JA X-NONE I år är det Eus frivillighetsår. På Åland har det inte märkts ett dugg. På andra ställen i Europa har myndigheterna aktivt arbeta med att uppmuntra lyfta fram och stimulera frivillighetsarbetet och dess organisationer.

Att engagera sig frivilligt skapar gemenskap, man bygger broar och kommer i kontakt med olika människor. Man får chans att utveckla sig som människa, lära sig nya saker och göra nytta för andra. Men för att rekrytera nya medlemmar så måste människor få frågan om man vill engagera sig, man måste sen trivas för att de ska bära vidare. Organisationerna måste därför ta vara på sina medlemmar och deras engagamang och se att olika människor kan göra olika insatser.
Målen för europaåret för Frivilligarbete:
1. att verka för en miljö som främjar ideellt engagemang
2. att stärka frivilligorganisationer och öka kvaliteten på frivilliga insatser
3. att erkänna ideella aktiviteter och de kunskaper som dessa skapar och bidrar med i vårt samhälle
4. att öka medvetenheten om värdet och betydelsen av ideellt engagemang för individen och samhället.

Studieförbundet ABF-Åland där jag är verksamhetsledare arbetar med små medel och vårt bidrag till Frivillighetsåret är projektet: ”Hållbar förening” där vi nu närmast arrangerar två processinriktade kvällar: den 26/10 Ta hand om din förening - från dold resurs till synlig kompetens. Hur kan vi ta tillvara de enskilda medlemmarnas kompetens och engagemang? och den 15/11, Rekrytering - hur kan vi engagera nya och flera medlemmar?

Inga kommentarer: