fredag 5 november 2010

Elbilar och framtiden!



I går var jag på ett spännande, lärorikt och intressant seminarium ”Är Åland redo för elbilar? testområde, marknads- och produktutveckling, bilpooler arrangerat av AICIS.
De var tre föreläsningar:
Örjan Larsson, Forskningsinstitutet Blue Institute, Sverige
Bakgrund till behovet av energiomställning i världen och den teknik som krävs för att distribuera elenergi i de framtida systemen - de avancerade (smarta) elnäten. Fordonsmarknadens omställning, hastigheten av utvecklingen, dess hinder och möjligheter. Beskrivning och värdering av nödvändiga infrastrukturer och möjligheterna för nordisk industri att ta del av denna nya marknad.
Nils-Olof Nylund, professor VTT Technical Research Centre of Finland
Elbilar; nuläge, framtidsutsikter, incentive och klimatpåverkan. Tekniska, ekonomiska och miljörelaterade perspektiv i en analys av elbilarnas framtid. Sammankopplingen mellan vindenergi och ellbilar.
Hans Svensson, direktör för marknadsföring och försäljning, Valmet Automotive Inc.
Ålands goda möjligheter att utvecklas till en suverän föregångare i elbilstrafik med synlighet på ”kartan” i ett nytt perspektiv genom några enkla beslut och satsningar. Låg tröskel för företagen att växla över till elbilar, en snabb utveckling förespås. Shared leasing/poolbilar och hyrbilar under speciellt turistsäsongen.

Jag var inbjuden att sitta i panelen.

Jag kan konstatera att det idag finns bra fungerande elbilar till inte allt för höga priser i Sverige men att skattesystemet i Finland gör att vi vanliga människor inte har en chans att köpa en elbil. Det behövs alltså förändringar av skatteramar, utveckling av elförsörjning, batterier och andra strukturer, med de inte sagt att inte elbilarna är färdig utvecklade, men det fanns ju som ni ser på bilderna fler märken och färdiga bilar att köpa för den som är rik.
Efter denna dag kan jag konstatera som flera andra attÅland på många sätt är ett jätte bra försöks- och utvecklingsområde, men det finns förstås hinder och motstånd.

Så som jag ser det är det skulle behövas en helhetssatsning;
där man satsar på grön offentliga upphandlingen som inkluderar elbilar
stimulerar företag och kanske också privatpersoner att byta till elbilar
stimulerar samåkning
utveckla kollektivtrafiken
stimulera utveckling bilpooler med elbilar
stimulera så kallade smarta elnät
och vi behöver få ”Helsingfors” att Åland får möjlighet att bli ett försöksområde, vad det gäller fordonsskatten på ett eller annat sätt.

Och tänk om skärgården kunde bli ett special försöksområde med elbilar på öarna och med en eller flera bilpooler på fasta åland som både var för stadsbor och skärgårdsbor.

Inga kommentarer: