måndag 15 november 2010

Ungdom och Fritid i Norden




Oj, oj de har varit intensiva dagar. Först var jag på Bommersvik i 2 dagar på möte och seminarium med ABF-Norden, med spännande samtal kring bildningens viktiga roll i samhällsbygget.
På onsdagskvällen mötte jag en grupp ungdomar och ledare på färjan tillbaks till Åland, där vi sen har hållit ett nordiskt ungdomsseminarium.
Vi startade på torsdagen och de slutade på söndagen. Seminariet samlades 25 ungdomar (15-20 år) och ungdomledare i Mariehamn och sen på Kumlinge. Det kom ungdomar från Norge, Grönland, Island och Sverige. Deltagarna kom från större orter och tyckte att det var oerhört spännande att under två dygn bo, umgås och jobba med olika frågeställningar på Kumlinge. Flera uttryckte önskemål om att senare komma tillbaks med andra ungdomar.
Det var UFN - Ungdom och Fritid i Norden och SKUNK- intresseorganisationen för ungdomar i skärgården som arrangerade.

På torsdagen hölls ett seminarium i samarbete med Landskapsregeringen med temat Hur ungdomar som flyttar till annan ort för studier och arbete kan stödjas?
Minister Katrin Sjögren hälsade välkommen och barnombudsman Ulla Rindler Wrede medverkade under seminariet.
Ungdomarna hade många idéer och SKUNK kommer att aktualiserat frågan igen då den undersökning som SKUNK lät göra 2004, endast ledde till en utredning som sen tycks ha grävts ned i Landskapets korridorer.

Under seminariet presenterade det olika orterna som deltagarna kom ifrån och ungdomars fritidssituation där. Under den delen deltog också de fem ungdomar som går på Kumlingeskolas högstadium. Deltagarna bytte erfarenheter om ungdomars liv och situation i de olika länderna och de olika självstyrande områdena. Sen arbetade gruppen med temat: Vad är demokrati? Hur kan ungdomar påverka och vilka frågor är angelägna för unga idag? Resultaten av samtalen dokumenterades, många intressanta och spännande aspekter lyftes fram. Diskussionerna visade hur viktigt det är att skapa utrymmen för unga att reflektera och formulera sig och att unga borde få mycket större utrymme att påverka i frågor som berör dem.

Seminariet finansieras bland annat med medel från Nordiska Barn och ungdomskommittén. Fritidsforum i Sverige skötte administrationen och SKUNK arrangemanget på Åland och det pedagogiska upplägget.
Efteråt var jag glad, nöjd och trött och än mer övertygad om att många fler sådana här sammanhang behövs.

Inga kommentarer: