fredag 26 november 2010

Våld mot kvinnor, 20 kvinnor per år dör i Finland!


I går den 25 november var det internationella FN-dagen mot Mäns våld mot kvinnor. Våld mot kvinnor; sexuellt, psykiskt, fysiskt är så utbrett så man kan säga att de på en världsnivå förs ett krig mot kvinnor, med tanke på alla dödsfall och skador som kvinnor utsätts för.
På många håll runt om i världen hölls då manifestationer på Åland höll Ålands fredsinstituts en manifestation i Mariehamn.
Problemet är stort i Finland. Varje dödas 20 kvinnor av sin partner eller fd partner. Även på Åland utsätts kvinnor. I statistiken för Åland från 2007 var antalet anmälda misshandelsbrott mot kvinnor var 76 och antal våldtäkter mot kvinnor fem. Mörker talet alltså alla de brott som begås utan att anmäls kan vi bara ana. I de lilla samhället är tröskeln ofta väldigt hör innan en anmälan görs både från de utsatta kvinnorna och from omgivningen. Skuld beläggande är ofta stort framförallt om den som begår brottet är en respekterad medborgare på andra områden. bra med en dag som sätter fokus på detta område, med glädje såg jag att den svenska polisen medverkade i manifestationer i Sverige. Både organisationer, arbetsplatser och enskilda behöver agera och synliggöra detta brott. Läs om FNs kampanj
"We must UNiTE ".

Inga kommentarer: