söndag 5 september 2010

Våldtäkt som vapen i krig!


På onsdag 8/9 kl. 19 har ABF-Åland och Feministakademin besök av organisationen Kvinna till kvinna de har med sig filmen "Kvinnornas krig" och kommer att informera om filmen och bakgrunden till den. Efter filmen är det samtal och reflektion kring filmen och kvinnors situation i världen.
Ojämställdheten i världen är ett stort globalt problem och att förbättra situationen är en nyckel för att förbättra människors situation och miljön världen.
Jämställdhetsfrågan lever en rätt tynande tillvaro i norden idag trots att den borde vara het, orättvisa löner, sexualisering av kvinnor, mäns våld mot kvinnor och minskade livsutrymmen för både kvinnor och män genom de allt hårdare stereotypa föreställningar som finns kring hur man ska vara män eller kvinna är påtagliga problem i vardagen. Men att de är viktigt att lyfta blicken och ständigt ha det internationella perspektivet med där orättvisorna är större och där kvinnor och flickor utsätts och behandlas ännu värre. Varje år dödas t ex mellan 1,5 och 3 miljoner flickor och kvinnor på grund av sitt kön.
Både kvinnor och män här på hemmaplan behöver engagera oss. Mänskliga rättigheter ska gälla alla människor oavsett kön eller var man bor i världen.

2 kommentarer:

Amanda sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Amanda sa...

Våldtäkt används som den yttersta förnedringen av kvinnor i krig. Men samtidigt förstår jag att det byggs upp så mycket tryck för de män som utkämpar dem, att de måste ge utlopp för trycket på något sätt - våldtäkt. De måste trycka ner och skada så mycket de kan, och förlorar all känsla för mänsklighet. Det är sjuk att övergreppen ökar där det är misär.

Det här är i alla fall vad jag tror.
//Amanda (Sissel's klasskamrat)