lördag 11 september 2010

Kvinnors rättigheter minskar!



I fredags var jag på Sveriges Kvinnolobbys "after work" där de presenterade sin skuggrapport av regeringens rapport Beijing +15. Den kan laddas ned på svenska från deras hemsida och är verkligen inte rolig läsning. Gertrud Åström som är ordförande inledde på temat "patriarkatets återkomst" de bakslag vad det gäller kvinnors rättigheter och möjligheter som skett och sker just nu. Hon pekar på siffror och företeelser t ex är en utsatt grupp ensamstående mammor, att det den borgliga regeringen kallar arbetslinjen i mycket högre grad har gällt män än kvinnor, män har kommit in i betalt arbete de har inte skett för kvinnor på samma sätt.
Hon lyfta fram att medlingsbyråns siffror visar att löneskillnaderna har ökat trots att kvinnor utbildat sig mer och mer.
Wiveca Holst forsatte sen med att lyfta fram att makten fortfarande tillhör män, de får de tunga posterna och kvinnor de så kallade mjukare. Ju längre man kommer från poster med media uppmärksamhet ju ojämställdare är det. Mäns våld mot kvinnor ökar enligt BRÅ och då både anmälningsbenägenheten men också de reella våldet. Att begå en våldtäkt är ett av de brott där du har största chans att klara dig från att bli dömd.
SKL menar att kvinnor hemma och världen över behöver komma samman, de behöver höras och synas, vi måste alla våga tala och agera. Kvinnor ska ha samma rättigheter som män, kvinnor är människor med fri och rättigheter!
För mig blir det tydligt vi måste elda under frågan, det är alldeles för lamt och tyst.

Inga kommentarer: