onsdag 15 september 2010

Protestera mot kvinnoförtryck!


Det behövs en massiv opinion för Sakineh den Iranska kvinnan som ska stenas för påstådd otrohet! Stening används bara mot kvinnor och innebär att man gräver ned dem i sanden – hela vägen upp till bröstet. Stenarna som sen kastas är noga utvalda i storlek, så att de inte ska döda på en gång. Poängen är att hon ska torteras långsamt till döds.
Sakineh Mohammadie Ashtiani, 42, anklagades för otrohet av sin man i staden Tabriz i Iran 2006. Hon förnekade brottet, men efter 99 piskrapp ändrade hon sig och erkände. Datumet då avrättningen ska äga rum hålls hemligt, men enligt människorättsadvokaten Mohammad Mostafaei, som pratat med CNN, är hotet ”överhängande”. Läs Sakinehs berättelse i Aftonbladet.
En massiv opinion kan rädda Sakineh. På lördag samlas namnunderskriftet i Mariehamn och på onsdag den 22/9 kl. 19.30 arrangerar ABF-Åland filmvisning av filmen ”The Stoning of Soraya M! Filmen är en amerikansk dramafilm som bygger på en verklig berättelse skriven av den fransk – Iranska journalisten Freidoune Sahebjams bok La Femme Lapidée.
Efter filmen diskuteras den och vilka åtgärder som kan tänkas vara effektiva mot dessa övergrepp i Iran och i andra delar av världen.

2 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Så synd! På lördag slipper jag inte in till stan för att skriva under; vi har Öppen gård just då.
Finns det ingen annan väg; via Internet eller så?

Mia Hanström sa...

Du kan gå in på http://freesakineh.org/ och skriva under.