torsdag 5 november 2009

Att engagaera sig för kärleken


I fler än 85 länder är samkönade sexuella handlingar kriminaliserade. Hbt-personer blir förföljda, trakasserade, misshandlade och arresterade för att de älskar, lever med eller har sex med någon av samma kön eller om de bryter mot normerna för könsuttryck och könsidentitet. Att straffas för att man inte älskar eller attraheras av normen, alltså inte är, känner sig eller vill vara hetro, är verkligen en fråga att engagaer sig för. Man blir ju förbannad. Det har kommit ett material Global activism - engagera dig i hbt, som verkligen inspirerar och ger kunskap. Det är en handboken för den som vill engagera sig i hbt-frågor internationellt. Den vänder sig till unga men är lika angelägen oavsett vilken ålder man har. På Åland finns Regnbågsfyren sen några år, det är en viktig förening i de åländska samhället.
Ett fåtal länder har idag en könsneutral äktenskaps- eller samlevnadslagstiftning t ex Holland,
Spanien, Belgien, Kanada, Sydafrika, Norge och Sverige. Partnerskap finns i några t ex Danmark,
Storbritannien, Frankrike, Portugal, Ungern, Schweiz, Tjeckien, Uruguay och i vissa delstater i USA. I Finland har vi varken det ena eller andra. Det är en skam som genast bord åtgärdas!

1 kommentar:

Äventyret framtiden sa...

Kände faktiskt inte till att Finland låg så efter i lagstiftningen. Milda limpa. Hemska saker.
Är medlem i Regnbågen av solidariska skäl. Borde inte vår riksdagskvinna kunna göra någonting för att trycka på till förbättring?
ha det:)