måndag 2 november 2009

Sexuell- och reproduktivhälsa

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är en verkligt viktiga fråga. Idag skriver Arena och betonar att det inte är ett särintresse, utan att det är en av de allra viktigaste demokratifrågorna.
Kvinnor är hälften av mänskligheten. Varje år dör massor av kvinnor av förlossnings- och graviditetsskador, osäkra och farliga aborter genomförs, ungdomar får inte information om hur man skyddar sig från oönskade graviditeter, könssjukdomar och hiv. Bakom detta sitter politiker med makt att fördela resurser och fatta beslut som skulle förändra.
Lägger man dessutom till hur politiker osynliggör HBT homo-, bi- och transpersoners rätt att leva de liv de vill blir man ju så förbannad.
Drama Labbet i Stockholm spelar de just nu "På andra sidan spegeln" den berör frågan om de ickeheterosexuellas situation i Litauen. Där träder den 1 mars 2010 en ny lag i kraft som bland annat förbjuder positiv information om homo-, bi- och transpersoner. Lagen ska skydda alla under 18 år från information om HBTQ och drar paralleller till att det ska ha samma dåliga effekt på människor som att uppmuntra dåliga matvanor, våld, spel och dobbel m.m. Åååååhhhhhh, man hoppas att politiker inom och utom landet får stopp då denna odemokratiska och kränkande lag.

2 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Det är obegripligt att det fortfarande finns ett så utpräglat fördömande av ickeheterosexuella människor. Svårt att fatta det hela överhuvudtaget. Tycker att Litauen är så nära men ....
Tiden står stilla på vissa ställen i världen.

Simon H sa...

nej kvinnor är inte hälften av befolkningen på jorden. Det finns mer gubbar faktiskt! Gubbar som fattar hutlösa beslut i ur och skur.

Hur har det förresten gått med dessa tre veckor(?) nu bloggcirkeln har varit i gång? :)