fredag 2 maj 2008

1:a maj tal

Jag var nu som sagt inte ute och höll tal eller demonstrerade igår på 1:a maj, men jag skrev ihop ett litet tal igår kväll. Håll till godo!

På Ålands försöker man låtsas som det inte finns någon höger eller vänster politik. Vi är ju alla ålänningar!!!! Center, FS, Obundna och Liberaler är ”välfärdskramare” men bara om de gynnar de egna, inte utifrån en idé om solidaritet.

Men den borgliga politiken har fungerat länge och gör det fortfarande… därför sitter de vid makten. Detta måste socialdemokraterna utmana! Vi måste bottna i vår ideologi och driva en framtidsvinnare politik.

En politisk ideologi är en uppsättning ideal, principer, myter och symboler som förklarar hur samhället fungerar samt erbjuder en ritning för att skapa en viss social ordning. Den borgliga ideologin använder sig av olika argument som gynnar de redan gynnade, ibland hävdar de att jämlikhet inte kan fungera eftersom att behandla människor lika är att gå mot sakernas förutbestämda ordning de naturliga (kapitalet styr och vi måste anpassa oss),
så är det ett hot mot viktiga värden i samhället (exempelvis familjen därför är t ex homoäktenskap så farligt) eller så menar de att politiska åtgärder för jämlikhet leder till mer bidragsberoende (men inte om de t ex gynnar bönder som idag är totalt bidragsberoende).
I socialdemokratisk idétradition är politik det finaste som finns. På första maj hyllar socialdemokraterna det. I traditionen och rörelsen finns den radikala lösningen på dagens problem, just därför att den tror på den solidariska politiken. I en allt mer globaliserad värld måste vi lösa saker tillsammans. I det måste vi återvinna tron på att det är möjligt. Vi måste drömma större drömmar om ett ekologiskt solidariskt samhälle i stort och i smått.

Inga kommentarer: