fredag 23 maj 2008

Politikens villkor!

Mycket i den politiska världen handlar om ett slags distansering ”vi och dom- tänkandet". De är problematiskt. För det är den enkla retoriken vi är snäll dom är dumma". Politik IRL (in real life) är ett ständigt kompromissande och ibland tyvärr ett fegspel för att lyckas bli vald igen. Vårt personval gynnar dessutom en form av individualisering istället för lagspel.

I Sverige tappar partierna medlemmar, här på Åland har partierna väl aldrig varit särskilt starka medlemsmässigt. Nu har de svenska socialdemokraterna kläckt den käcka idén att locka människor att bli ”supportrar”. Vilken skillnaden är mellan att vara medlem eller supporter har jag inte lyckats utröna. Egentligen är det väl bara ett nytt ord för en gammal företeelse, det blir en form av stödmedlem. När man betalar sin partiavgift blir man snarare supportrar än deltagare i ett lag. Ordvalet ligger i tiden. Man bjuds in att vara supportrar, det vill säga till att se på laget som spelar där nere på planen. Medlemmarna är inte längre lagkamrater utan hejarklack.

Tål att fundera på, de gäller att hitta vägar att verkligen engagera folk om demokratin ska utvecklas och inte avvecklas.

Inga kommentarer: