söndag 7 december 2014

Snart ockuperas soffan av mobil-, Ipad- och datorläsande!

Läser och fundera. Att ta sig tid för sig själv kan vara att läsa en bok eller en tidning, det är något som de flesta upplever som fint. Att läsa en artikel eller bok på datorn, att skriva ett blogginlägg eller lägga upp bilder ger andra signaler. "Varför är det finare att läsa texten på döda träd" skriver Emanuel Karlsten i en krönika i DN. Jag håller med. Vår familj har blivit familjendator. När vi ses på morgonen är frukostbordet fullt av datorer och telefoner, när vi sitter framför TVn  på kvällen surfar någon eller några, och alla gör något på datorn, telefonen eller Ipaden när det är reklam.

Varför är det fult med digitalt läsande, men fint med analogt, varför är det fult med digitalt lekande men fint med annat? Varför kritiseras föräldrar så hårt för att de kollar telefonen? Varför ifrågasätts politiker som kollar mobilen under plenum? Varför fnyser folk över ungdomar som kollar sina telefoner under middagen. Ingen vet vad de gör, de kollar kanske fakta, kommunicerar med sina föräldrar. Visst kan de bli problem när folk inte är närvarande, när folk blir för uppslukad och introverta. Det är en stark kulturell föreställning om att de digitala läsandet, kommunicerandet eller skapandet stör, inte är fint.
Julen då vi ofta möts i större grupper och ibland under flera dagar kräver kanske lite nya spelregler än vad vi hade förr. Jag tror att vi behöver tänka nytt för att inte bära på onödigt dåligt samvete eller fördöma dem som är mer aktivt digitala, att vi t ex ser att telefonen och datorn är lika mycket eller lite en flykt från något som tidningen eller boken är. Att vi istället också utvecklar vårt digitala användande, kanske istället för att bara titta på färdigt producerad TV-program visar våra egna filmsnuttar eller bilder via TV-skärmen eller tittar på en film som någon tidigare köpt och har i sin Ipad istället för de gamla vanliga som visas om och om igen på TV. Vi måste inte anpassa oss, men vi kan ta vara på nya möjligheter som den digitala eran ger och vi behöver bli varse att vi alla bär på gamla föreställningar om hur saker ska vara, som inte alls stämmer med hur det verkligen är och hur man borde göra.

1 kommentar:

Yrla sa...

Problemet är kanske att många har svårt att vara i nuet och blir så beroende av sina apparater att när de inte fungerar så blir det panik. Folk idag är så vana att alltid få svar direkt och alltid vara tillgängliga vilket troligtvis är ett stressmoment för många, att kunna kolla sina jobbmail eller allas twitterkonton hela tiden gör att man aldrig får paus, speciellt inte om man får notiser om det. Det är också en källa till bekräftelse, man lägger upp saker hela tiden för att folk ska gilla dem, och när folk inte gör det så tar man det personligt. Det negativa är att tiden som man skulle kunna prata med varandra gärna försvinner in i en iphone. Jag vet inte hur många gånger som jag varit på en filmkväll och så sitter någon och fixar med sin telefon genom halva filmen, inte så kul, eller man fikar och någon smsar med någon annan.