måndag 8 december 2014

Ja, SD är ett nyfascistisktparti

Funderar på de svenska politiska läget och Sverigedemokraterna. SD framställer sig som ett konservativt parti med folkligt stöd som vill rädda Sverige och de svenska (vad nu det är). Nu har både stadsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson pekat ut dem som nyfascistiska, vilket upprör dem och en del andra. Henrik Arnstad den forskare i Sverige som gjort grundlig ideologianalys på SD håller med och pekar i Sydsvenska dagbladet ut på två faktorer som gör SD till ett nyfascistisktparti:
* Den ena är ultranationalismen är viktigare än något annat. Den är inte kompatibel med den liberala demokratin, och den godkänner inte vissa medborgargrupper som delar av nationen. Det brukar börja med judarna, sedan kan det gå vidare till muslimerna och romerna, men de brukar alltid komma tillbaka till judarna.
* Den andra är tankar om degeneration. Sverige sägs vara på väg mot en katastrof på grund av invandringen, PK-vänstern, feminister, miljöpartister och andra "Sverigehatare".

Arnstad menar att den ideologiska produktionen skiljer de fascistiska partierna från populistiska högerradikala partierna som till exempel Ny Demokrati. Tittar man på Sverigedemokraternas idéprogram är det lätt att hitta det fascistiska tankeidéer, där finns en stark ideologisk grund. Då spelar det ju ingen roll vad man själv vill kalla sig. Men ett  nyfascistiskt parti som SD kan inte tala i klartext utan måste anpassa sig. Idag är det inte legitimt att kalla sig för fascist, så därför förnekar man att man är ett sådant parti, även om de grundläggande idéerna är detsamma. Man kan inte säga att man är för rasbiologi därför talar man om att de mångkulturella samhället är ett hot och att hotet kommer från främmande kulturer medan men menar hotet kommer från främmande raser. Man säger inte att man som de tidigare fascistiska partierna vill krossa demokratin, idag använder man den istället. Man tar offentligt avstånd och osynliggör det våldsamma som fascismen står för genom att man har grupper utanför som hotar och är våldsamma. Arnstad menar att Sverigedemokraterna har lagt ut våldet på entreprenad, där finns Svenska motståndsrörelsen, Svenskarnas parti och alla nättrollen som sköter den delen. Men SD är smarta och strategiska och har än så länge lyckats dupera många som aldrig skulle rösta eller sympatisera med ett öppet fascistiskt parti, därför måste vi andra hjälpas åt att synliggöra vad SD och rörelsen kring dem står för. Vi har inget SD på Åland idag, de ska vi vara glada för, men vi behöver föra samtal om nyfascism, främlingsrädsla, rasism och benämna saker vid sina rätta namn.

Inga kommentarer: