lördag 27 december 2014

Funderar kring socialtjänst och hälso- och sjukvård

Julledigheten är skön, alla döttrarna hemma, syster med familj och vår mamma på besök. 10 personer,  4 hundar och 1 katt i huset i flera dagar, spel, läsning, god mat, promenader, pussel och samtal är
rogivande i en annars hektisk tillvaro.
Nu har över halva gänget farit och det blir lite mer tid för egna funderingar. Idag läsning och tankar kring hälso- och sjukvård. Tittar på hur andra gör, vad forskning säger och funderar.

Idag funderingar kring idén om att ÅHS även skulle organisera/ta hand om de som idag planers bli den nya organisationen "Kommunernas socialtjänst" KST.

Jag tänker att det inte är en bra idé utifrån tre perspektiv.
1. Landskapsregering ska i så liten grad som möjligt vara både utförare och övervakare.
2. Kommunerna tappar makt och inflytande och de riskerar att i högre grad missgynna de små. Visst kan de små som är minoritet bli överkörda men de har på ett annat sätt ett mer direkt inflytande än vad de har inom ÅHS. Där har t ex skärgårdskommunerna en egen representant idag men så behöver de inte vara efter nästa val, de finns ingen garanti för det, de beror helt på valresultatet.
3. Hälso- och sjukvården har en annan verksamhetslogik än socialvården. Hälso- och sjukvården bygger på vad man kan kalla hierarkiska vårdkedjor där patienterna och vårdansvaret går från primärvård till specialiserad sjukvård och tillbaka till primärvården allt efter patientens hälsa och behov.  Strävan är att göra verksamheten verkningsfullare och effektivare så att vårdkedjorna fås att löpa smidigare och patienterna vårdas på rätt plats och i rätt skede.
Inom socialvården finns det också hierarkiska processer och vårdkedjor men de är inte så centrala. Socialvårdens framgångsfaktor beror på hur väl man får till stånd ett horisontellt eller platt samarbete där man själv och tillsammans med lokala aktörer bygger upp stöd- och skyddsnätverk för dem som behöver sociala tjänster och socialt stöd. Socialvården vinner inte på att komma in i en större organisation, den behöver samarbetande aktörer och en relativt plattorganisation som känner de lokala behoven och förhållandena. Att blanda in socialtjänsten i ÅHS hierarkiskstruktur skulle antagligen försvåra detta, även om jag ser att hälso- och sjukvården kanske skulle ha nytta av det och kanske också skulle få draghjälp i att utveckla den delen. Men i det här fallet tror jag på ett starkt samarbete och inte en sammanslagning. Sammanhållen hemvård är ett bra steg i den riktningen.

Inga kommentarer: