tisdag 2 oktober 2007

Näringslivsutveckling!

Var på telefonmöte med Sossarna igår kväll som bjudit in Företagarföreningen kvällen innan hade det varit en jordbruksdebatt. Fick veta sånt som jag annat men att proportionerna var sådana!
På sju år ska 70 miljoner € delas ut till de åländska jordbrukarna. Dessa är 614 till antalet av vilka mellan 300 - 400 heltidssysselsatta inom lantbruket. Landskapets näringsavdelning har 98 anställda, 55 av dem är sysselsatta med lantbruk. Utöver det finns på Ålands lantbrukscentrum finns nästa lika många som på olika sätt stöder jordbrukarna. Dessutom finns det en lagstadgad lantbrukssekreterare i varje kommun.
Visst är jordbruket viktigt på många sätt, men samtidigt problematiskt då det står för en hel del övergöder havet. Omställningen till ekologiskt jordbruk är en väldigt viktig framtidsfråga, och visst ska vi ha ett levande jordbruk men inte till vilka kostnader som helst. Stödet till småföretagandet är en viktig åländsk framtidsfråga. Det finns 1600 företag med mindre än 5 anställda på Åland. På näringsavdelningen finns det två konsulenter som skall serva alla dem.
De behöver stöd i sitt utvecklingsarbete på olika sätt. Tjänsteföretag kan t ex behöva De framtida jobben finns hos småföretagarna på Åland.

Inga kommentarer: