fredag 26 oktober 2007

Gösta en huvudperson


Hemmafrun var en historisk parentes, dömd till undergång, de hävdar historieprofessorn Yvonne Hirdman. Hon föreläste, ja hon nästan stå uppade, i Jönköping. Hon lyfta fram det som jag själv grundar mina föreläsningar på och som hon tidigare skrivet en hel bok om genuskontraktet "Genus - om det stabilas föränderliga former". De utgörs av två mönster som styr människolivet och förstärker varandra. Det ena är åtskiljandet mellan könen, isärhållandet i tanke och praktik. Det andra är den manliga normens logik, där kvinnor och flickor blir nummer två i isärhållandet. Den manliga normen är den mall, den omgivning, den värld som kvinnor (och män) måste förhålla sig till, jämföras mot, bedömas utifrån.
Yvonnes forskning är empiriskt, men det är också en tyst, känslomässig kunskap som den som är född till flicka vet stämmer om hon vågar och orkar känna efter.
Yvonne menar också att genus som analysverktyg mäste gå före klass, och placeras in i klass. Så fort klass går före kön är kvinnan ohjälpligt tvåa igen, inom respektive klass. Det här är spännande för en person som mig som ofta funderar utifrån klass eller som det så fint brukar kallas idag socioekonomisk grupp. Att kön går före och sträcker sig över andra diskrimineringsgrunder är en viktig aspekt då ofta kön som berör alla kan "tappas" bort.
Ja Gösta är en huvudperson. Jag ser fram emot att läsa Gösta och genus ordningen

Inga kommentarer: