måndag 1 oktober 2007

Politikerförakt

Det finns ett politiker förakt och en idé som är ganska stark om att politik är något fult. Jag vet inte om det i bakgrunden ligger en idé om man talar i egen sak, bara är intresserad av makten som man som politiker har eller något annat, men jag tycker att det är besvärligt. I dagens ledare i Nyan skymtar det fram i form av att de bidrag som finns med budgeten 2008 är "valfläsk" och taktik och inte så som jag ser det att man lyckats hitta både pengar och prioriteringar som motsvarar det som åtminstone Sossarna sagt att vi ska försöka åstadkomma. Åtminstone i Socialdemokraterna är vi glada över att under våra korta mandat period lyckats komma så här långt med välfärdsutvecklingen.
En annan del som späder på politiker föraktet har vi i Sossarna också flera gånger mött; inställningen att politik inte passar på kulturevenemang eller andra publika evenemang, "det tycks vara lite fult". Politiska aktiviteter i form av att synas ute där människor finns, ska finnas i de kommersiella sammanhangen. Nu senast var det Skördefesten som inte tyckte att politik hörde hemma där. Inte undra på att unga och många gamla också är tveksamma att engagera sig i politiska partier om man i och med de får känna av politikerföraktet.
Politik är ju varjedagsfrågor, vi gör en politisk handling när väljer att köpa ekologiskt och lokat odlade frukter och grönsaker jämfört med importerade och besprutade. Likväl som kommunal eller lagtingspolitiker som fått vårt förtroende försöker driva igenom sina hjärtefrågor. Vi borde nog alla rannsaka grunderna för hur vi kommenterar och förhåller oss till politik och politiker.

Inga kommentarer: