måndag 15 oktober 2007

En modern ungdomspolitik!

Nu läggs dagens form av ungdomsråd ned, sades det i radion häromdagen. De tror jag är alldeles rätt. Men det betyder inte att man inget ska göra, utan att det behövs nya former för att utveckla ungas inflytande på olika plan. Ett ungdomsråd behövs men det måste få mycket tydligare ramar och uppdrag och de måste få stöd på flera sätt både personella och ekonomiska.
En modern ungdomspolitik har utöver ett ungdomsråd andra viktiga delar. Landskapet måste stimulera och stödja ett utvecklande av elevrådsarbete på både grund- och gymnasieskolorna. Det måste stimulera att partierna stärker sina ungdomspolitiska grupper och sitt ungdomsarbete. Det tycks behövas morötter för att partierna ska utveckla och prioritera detta. Morötterna kan t ex till en början vara speciella bidrag för att göra studiebesök i de nordiska grannländerna för att se hur andra gör, men också att de kan engagera någon i partiet som speciellt arbetar med detta uppdrag och tar hand om de unga i partiverksamheten.
Man bör tillsätta en ungdomsdelegation bestående av ungdomar och ungdomsarbetare, vilken fördelar pengar till ungdomsarbete och man måste avsätta pengar så att ungdomsorganisationer med unga i styrelsen kan arvodera verksamhetsledare som kan hjälpa dem att utveckla arbetet. Detta skulle förmodligen stimulera en del organisationer att knoppa av ungdomsorganisationer så att unga verkligen har makten. Det syns tydligt i Sverige där t ex både Röda korset och Rädda barnen, hjälpt unga att bilda vassa och duktiga ungdomsorganisationer.

Inga kommentarer: