tisdag 30 oktober 2007

Höger- och vänsterpoiltik

Efter valet kan man ju fundera på tesen om att ideologierna är döda, om dom nu alls har haft något större liv här på Åland. Ideologi betyder visionärt teoretiserande och den som minns starten av valrörelsen i somras så fick partierna i uppgift att skriva ledare i Nya Åland på temat ideolog, jag var så förväntansfull men det blev inte mycket t ex centerns Roger Nordlund skrev att han skulle ställa upp i valet.
Ideologi är en uppsättning koncept som hänger ihop i ett system som man kan utgå ifrån när man sen gör en handlingsplan för framtiden. I grunden ligger en människosyn. Det är i synen på människan som höger skiljer sig från vänster. Moderaterna i Sverige påstår sig vara ett "nytt" arbetarparti, men skillnaden på höger och vänster ideologi visar sig tydligt i dagpolitiken, för hur kan lägre ersättning göra att en arbetssökande plötsligt får jobb? Svaret handlar enbart om människosyn, moderaterna ser människan som en varelse styrd av egenintresse och rädsla. Då blir det självklart varför lägre ersättningsnivåer leder till jobb. I deras grundsyn är trygghet passiviserade och pressade arbetssökande jagar bättre eller som Katrine Kielos skriver "Om människor är arbetslösa och sjuka pga. lathet (sänker vi ersättningsnivåerna piggnar de ju till!) är det naturligtvis självklart att människor som är friska och högproduktiva är det pga. flit och inget annat."
Då blir den svenska moderata ekonomiska politiken logisk och förståelig, då blir det begripligt att sänka skatten eftersom hög inkomst utifrån högerns människosyn blir ett bevis på att man är en bra människa.
Även här på Åland där ideologierna är luddiga men där de andra partierna säger sig stå på en borgliggrund, finns synen på människan som en grund för de olika partiernas politik. Det gäller bara att genomskåda, men det är inte alltid lätt i den dagliga realpolitiken

Inga kommentarer: