söndag 5 augusti 2007

Skärgårdspolis


I gårdagens tidningar var det någon som messat om civilpolis och vart mitt förslag om skärgårdspolis tagit vägen. Det kan man verkligen undra. Vi var en arbetsgrupp som hade många möten och gjorde ett gediget arbete. Förslaget som lades i slutet av 2006 var en kompromiss som det ju ofta blir i politiken, men helt ok. Sen har det varit helt tyst, hoppas att lantrådet inte valt att gräva ner förslaget. Det skulle vara både irriterande och upprörande, då vi verkligen behöver en förnyad polisverksamhet i skärgården.
Med det menar jag inte att den/de polis som jobbat här i sommar gjort ett dåligt jobb men det behövs mer och en helt ny struktur. Försökte hitta utredningen på Landskapsregeringens hemsida så att jag skulle kunnat länka till den men lyckades inte. Undrar om de lägger upp sina utredningar på den, skulle vara bra tycker jag.
Insändare
Mitt förslag som jag skrev om i en insändare i maj 2006 är att en Sjöpolisenhet inrättas. Den ska inneha fyra tjänster. Tjänstgöringsschemat för gruppens anställda skall möjliggöra boende i skärgården såväl som på fasta Åland. Utgångspunkten för verksamheten skall vara skärgården. Sjöpolisarbetet skall utformas så att det utgör en attraktiv arbetsplats och samtidigt en arbetsplats som kräver gedigen poliserfarenhet, flexibilitet, stor socialkompetens och sjövana. Vid rekrytering bör speciell vikt läggas vid att få en jämn könsfördelning i arbetsgruppen. Till sitt förfogande skall enheten ha en modernt utrustad 10 m båt med övernattningsmöjlighet, datasystem som når polisens övriga system, precisionsalkometer, två cyklar och en del annan utrustning. Eventuellt bilbehov har redan polisen en dellösning på. Gruppen skall under den isfria tiden huvudsakligen arbeta i skärgården men även ha resten av Åland som arbetsfält. Under istiden (dec-april) skall sjöpolisgruppen fortsättningsvis arbeta i skärgården, men kan samtidigt beroende på ”sjöpolisernas” olika kunskaper och erfarenheter gå in i delar av annan verksamhet.

Speciell vikt vid det förebyggande arbete
Sjöpolisen skall både fungera som en form av ”närpolis” för skärgårdsborna och som en trafik- och ordningspolis samt ge handräckning i andra ärenden inom polisen. Ett speciellt uppdrag för gruppen är det förebyggande arbetet bland barn och ungdomar, som är extra angeläget efter åren utan en fungerande polisverksamhet här i skärgården.

Inga kommentarer: