tisdag 14 augusti 2007

Politik och bakläxa

Lyssnar på Susanna Alakoskis sommarpratarprogram i P1 som sändes igår och som går att lyssna på på webben. Mycket klokt och viktigt hon säger. Igår fick jag klart med tid på Vidarklinikens husläkarmottagning i Järna. Får komma dit redan nästa vecka. Bra då jag idag börjar jobba idag efter 8 veckors sjukskrivning. Har inte varit sjukskriven så länge någon gång tidigare i livet. Ska bli roligt att jobba igen har mycket spännande framför mig i höst. Gäller bra att hitta en balans där energin inte tar slut.

I Sundbyberg i Sverige har de problem med två avhoppare från Moderaterna som går över till Sossarna. I valet för mindre än ett år sedan vann de borgerliga partierna för första gången valet i Sundbyberg (SVD). Jag har följt politiken Sundbyberg på avstånd och sett Sundbybergsossarna t ex lova att satsa på skolan men sen sagt upp lärare. I Sumpan röstade man för en förändring högerut, eller kanske snarare röstade bort de man upplevde som maktfullkomliga S.
Men det är sorgligt när politiker inte håller måttet, ja det är demokratiskt riktigt kass. Johanna Grafs ger på sin blogg bakläxa till moderaterna som valde in personer som inte stod för deras politik, till den moderata ledningen som trots varningstecken inte lyssnade och tog sina inre problem på allvar, till de avhoppade politikerna som inte ställer sina platser till förfogande innan de börjar om i ett nytt parti och hon uppmanar alla politiker i Sundbyberg att hitta en ansvarsfull lösning på den svåra situation de hamnat i.
Alla politiker i Sundbybergs har nu ett ansvar att ta väljarna på allvar och hitta nya samverkansformer över blockgränserna.
Vi står nu på Åland inför en valrörelse, där alla partier "raggar" kandidater. Det gäller att partierna är tydliga med sin ideologi och vad de vill och att kandidaterna inte bara känner sig smickrade och ställer upp för de partiet som tillfrågar dem. De måste ordentligt ta ställning till grundsyn och valprogram. Men också att man inser att de sen är ibland är ett måste att kompromissa i vissa lägen att man kan behöva vika sig och vara lojal för att det är viktigare att hålla ihop. Visst kan man i någon fråga behöva gå sin egen väg, men det ska vara efter att man i partiet haft en öppen diskussion där man tillsammans vänt och vridit på dilemmat.

Inga kommentarer: