lördag 4 augusti 2007

Kulturarbetare


Igår var jag på lunch med Kulturfonden för Sverige och Finland som var på gästbesök på Åland. Det är tungt att gå upp vid 7 och vara hemma vid 18.30 för att delta kunna delta i en lunch även om nätverkande är väldigt viktigt. Egentligen är det nog bara pensionärer som kan delta på de villkoren. Men vi hade trevligt vid vårt bord och diskuterade många olika frågor bland annat vikten av att skapa förutsättningar för yrkesverksamma kulturarbetare.
På Åland finns sedan länge en rik tradition av aktiva inom det amatöristiska och ideella kulturlivet. Likaså finns det många talanger som är uppvuxna på Åland och utvecklat sig till professionella kulturarbetare. Åland attraherar dessutom kulturarbetare som väljer att flytta hit. Det här måste vi ta vara på, så att ett professionellt kulturliv med internationella kopplingar utvecklas på Åland.
Ska det ske, måste vi skapa bättre förutsättningar för dem som är och vill bli professionella så att de kan leva på sitt skapande, både genom samhällsmedel och andra stöd.
En annan viktigt del utöver det rent ekonomiska är att skapa förutsättningar för entreprenörer inom kultur- och upplevelseindustrin. De kan bland annat göras genom olika initiativ med gränsöverskridande samarbeten och aktiviteter.

Inga kommentarer: