lördag 31 maj 2014

Fascism

För mig har fascismen varit något långt borta, långt borta från där jag lever och bor och långt borta i historien, men de är nu bara att inse att så är inte och då behöver man både påminna sig och fortbilda sig. Kärnan i den fascistiska ideologin är nationalismen med syfte att rädda nationen undan förfall. Målet är en nationell återfödelse. Först måste man dock bekämpa de som förstör, de andra, de inflyttade, muslimerna, de svarta…. För Hitler handlade det om judarna, romerna, de homosexuella och lösningen var Förintelsen. För Sverige Demokraterna handlar det om islam, som ska rensas bort. För Sannfinländarna är de invandrarna som ska assimileras. Partierna är framtidstroende politiska rörelse. De tecknar i vackra färgar en etniskt ren nation. De finns en attraktion i de och de syns på många ställen i Europa där en ny fascistisk politik firar triumfer. Grunden för den nya politiken kallas av den internationella forskningen ”neofascism” och är resultatet av ett intellektuellt arbete som startade i Frankrike i slutet av 60 talet. Det gällde att bygga ett nytt politiskt varumärke efter Adolf Hitler och andra världskriget, de gick inte att bygga på den egna ”biologiska rasen” förträfflighet. I stället skulle den nya fascismen: avskaffa det pluralistiska och multikulturella samhället, till förmån för ett etniskt homogent samhälle. Den nationella kulturen ska lyftas fram och hyllas och den euroepiska kulturerna är hotade. Den nya fascismen ska ses som en tredje väg, mellan traditionell vänster och höger,man spelar med argument från båda håll. Även om det är samma grundideologi så ska inte ordet fascism användas då de har dåliga associationer. Rasismen ingår i de fascistiska tänkande som bygger på ett ständigt förhandlande om vilka som inkluderas eller exkluderas. Idag får invandraren finnas i Finland bara den anpassar sig, men homosexuella kan flytta till Åland. Idag är svenska judar inget större "problem", men allt kan snabbt ändras, beroende på hur vinden blåser. Den nya fascismen vill inte avskaffa den parlamentariska demokratin, det är majoritetssamhällets makt som ska råda, man ska genom demokratiska beslut rasistiskt förtrycka olika minoriteter. I den fascistiska grundidén finns inte allas lika värde utan majoritetskulturens förträfflighet och dominans. Henrik Arnstadt historiker och journalist som studerat fascismens ideologi och skrivit boken ”Älskade fascism skriver i en artikel i DN: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia” menar att fascismen inte får underskattas och  att att vi ska lära av historien och därför: 
1. Aldrig samarbeta. De svenska politikerna har gjort helt rätt, som aldrig samarbetat med SD. Den sekund som framför allt den traditionella högern frestas till allianser för att möta vänstern vinner fascismen de riktigt stora framgångarna. Det var så både Hitler och Mussolini nådde makten.
2. Aldrig politiskt läckage. Då och då hörs röster om att ”våga ta debatten”, vilket innebär att köpa SD:s problemformulering. Detta är en livsfarlig väg. Att Tyskland accepterade Hitlers tanke om ”judefrågan” innebar inget bakslag för hans parti, tvärtom. Att ”judarna” diskuterades som samhällsproblem i stället för vad de egentligen var – en samhällsresurs – satte kursen mot katastrofen.
3. Våga använda korrekt terminologi. Enigheten är total inom den internationella expertkåren inom fascismforskningen; de nya europeiska partierna är fascistiska. Dagens begreppsförvirring måste upphöra, det är dags att börja benämna SD korrekt i det offentliga samtalet. 
De gäller också hur man i Finland bör behandla Sannfinnländarna även om de själva menar att man inte har en fascistisk grund.

Härom dagen kom Linje 17 kort film mot rasism, alla aktiviteter mot fascism och rasism behövs som motkraft mot  det enkla vi och dom tänkandet. Men även Sverige Demokraternas ungdomsförbund har gjort en film, den är skrämmande. Snabbt kom en remix som tydliggör och ifrågasätter och Unga feminister skapade en film som motbudskap.
Håll till godo. Vill du se SDUs film i original och läsa om den kolla in Nyheter24. 






Inga kommentarer: