söndag 11 oktober 2009

Tjejgruppsledare



Tre dagars handledning och fortbildning med tjejgruppsledare i Litauen. Trött men glad och nöjd, dom gör ett fantastiskt arbete och de finns grupper runt om i Litauen. Vår duktiga utbildare sprider dessutom metoden till Vitryssland och Kaliningrad. Mankan läsa mer om arbete med tjejgrupper som en del i arbetet för att stärka tjejer och mot sexslavhandel på Ålands Fredsinstituts hemsida.
Vi har också och hälsade på Nendre som erbjuder dagvård åt små barn och eftermiddagsverksamhet åt skolbarn samt rådgivning, handledning och utbildning åt dessa barns ensamstående socialt utslagna mammor. En verksamhet som jag följt sedan 1989.

4 kommentarer:

Carina sa...

Visst är det fantastiskt med oasen Nendre! Jag glömmer aldrig min fact-finding resa till Vilnius vintern 1997 och jag bodde där i fem veckor. Det gick sedan rätt snabbt att skaffa en fastighet och så startade Nendre 1998. Bakgrunden och upprinnelsen till Nendre är att du och Barbro hade varit till Litauen och föreläst på Internationella kvinnodagen 8 mars 1996 och att ni där hade träffat en representant av de mest utsatta grupperna av de alla, en ung, fattig ensamstående mamma. När Barbro kom hem så visste hon vad som skulle göras. Ett dagis för barn till ensamstående fattiga tjejer så att mammorna skulle kunna få en utbildning eller ett jobb så att de skulle kunna få en framtid. För sig och sina barn. Så Nendre är det fantastiska resultatet av din och Barbros feministföreläsnings-resa...

Göte sa...

Intressant hur man länder emellan kan hjälpa varandra. Och med den fantastiska tjejgruppsverksamheten som ni nu lär ut kommer många att få ta del av och utvecklas som personer.

Carina sa...

Men tänk ändå att det enda som behövs är en tanke, en vision om att det går att skapa förändring. Och ett bra team som får fram resurser, som kan driva idéerna framåt. Och så uthållighet och en hel del skratt och gråt. Men det måste börja med ett frö. Och de sådde bl a Mia med sina kunskaper om feminism... Hoppas att du sår massor av nya frön bland de unga tjejerna.

Mia Hanström sa...

Tack för berömmet. Idéernas och tankens kraft är verkligen fascinerande. Det är ju oerhört viktigt att tänka positivt om sig själv, men också att få uppmuntran från omgivningen lite då och då. Jag har ett manus till en bok (som ligger och mognar sen rätt många år) om ledarskap som delvis lyfter på temat och föreläsningen för ABF den 19/11 kommer också att beröra temat. Så de finns hela tiden i mina tankar.