fredag 9 oktober 2009

Kanske vår fina utskärgård kan bli ett Kulturarv!


FN-organisationen Unesco upprätthåller en lista över världsarv och medlemsländerna kan fritt nominera objekt till listan. Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. De ska vara en angelägenhet för hela mänskligheten.

Har funderat på det förut likväl som möjligheten att skapa ett naturreservat .

Kanske vi måste arbete för att Åland begär att Finland nominera Ålands ytterskärgård. Reglerna säger att det är respektive land som lyfter fram de objekt man önskar placera på listan. Besluta fattas av en världsarvskommitté efter rådgivning av experter huruvida objektet uppfyller de krav och de kriterier som finns i Unescos konvention.

Landet är därefter förpliktigat, åtminstone moraliskt, att sörja för att världsarvet bevaras åt eftervärlden.

Det är kanske inte helt lätt att få Åland att enas men de skulle utöver att vi tar ansvar för naturen inför våra framtida generationer göra skärgården attraktiv för seriösa turister och forskare.

Idag finns det 890 världsarv i 148 länder; av dessa är 689 kulturarv, 176 naturarv och 25 en kombination av de båda typerna. Varje år har tillkommit i snitt 28 världsarv. Italien har med sina 43 världsarv flest av alla länder.

2 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Personligen tror jag mycket på ålänningarna då det gäller utskärgården som ett Kulturarv. Idén är ju jättebra! Finns det några särskilda kriterier som kan vara oöverkomliga rent politiskt? Påverkas äganderätten och utövandet av ägorna på särskilt sätt? Känner du till helheten bakom allt?

Mia Hanström sa...

Så långt har jag inte kommit i min research kring Kulturarvet.