måndag 16 mars 2009

Kvinnor och humor!

Det är rätt ofta jag funderar på hur humorprogrammen på tv kan få fortsätta vara så oerhört mansdominerade och hur ofta jag möter kommentarer som att jag inte har någon humor eller att tjejer inte har någon humor. Då är det befriande att läsa Nour El-Refais artikel: Därför har Humor Sverige problem med kvinnor. Hon tydliggör patriarkatets påverkan på oss alla. Patriarkatet den förutsättning som vi lever under dag ut och dag in och som gör olika villkor för män och kvinnor men som de flesta helt inte vill se.
Hon pekar bland annat på upplevelsen när män har vaknat och sett en orättvisa och tycker att kvinnor ska reagera istället för att det inser att de sitter på makten och har större möjligheter att agera.
Petra Mede och Anna Granath fyller på om sin syn på Komikersverige i artikeln: Männens dominans i humorbranschen är visst ett problem.
Elin Grelson diskuterar vidare i artikeln Kvinnor har för lite att vinna på att vara roliga.
Hon avslutar: "Jämställdhet handlar inte bara om rätten att bli lika framgångsrika. Den handlar också om lika rättigheter att fåna sig, skämta och göra bort sig." Ja det handlar inte om vem som är dum eller mesig, det handlar om att vi måste se ojämlika och orättvisa villkor och förändra dem.

Inga kommentarer: