måndag 9 mars 2009

8 mars

Igår firade vi Internationella kvinnodagen. Här på Åland visades för första gången filmen "De fyra första" om de fyra första kvinnorna i Ålands lagting, sen hade vi i Feministakademin mingel i Stadshuset i Mariehamn och staden bjöd på snittar och bubbel. I år hade vi utöver den officiella utnämningen av Årets Feminist valt att göra ett eget program på temat Kvinnor i världen som gjort avtryck! Några av akademins ledamöter lyfte fram några starka kvinnor i historien och hur de bemötts.
Men många ifrågasätter Internationella kvinnodagens existens, tron att kön inte spelar någon roll är stor detta trots att vi idag har en massa forskning och statistik som visar på orättvisorna. I EU är kvinnors löner drygt 17 % av mäns, i Finland är läget ännu dystrare kvinnor förtjänar 20 % mindre före skatt än män. Alla centralbanker i de 27 EU medlemsländerna leds av män och bara 10 % av styrelsemedlemmarna i de största företagen är kvinnor. I politiken är normalfallet att tre gånger så många män som kvinnor sitter i regeringarna. Här utgör den finska regeringen idag ett undantag med 12 kvinnliga och 8 manliga ministrar.
Men samtidigt dödas i snitt tre kvinnor per månad i Finland och trots att dödligheten i brott mot liv minskat är den 1,5 gånger större än i resten av Europa.
En sammanfattande blid är att kvinnor som grupp här hemma liksom ute i världen mår sämre, tjänar sämre och har mindre inflytande.
Organisationen Kvinna till Kvinna har just släppt en rapport. Organisationen har intervjuat ett hundratal kvinnorättsaktivister från tio länder. Rapporten är ännu ett bevis på den brutalitet kvinnliga frihets- och människorättsaktivister utsätts för.
Kvinna till kvinna jobbar praktiskt med internationell kvinnosolidaritet och det räcker inte med att synliggöra orättvisorna, man måste ständigt ligga på och jobba för förändring och i det arbetet behövs kvinnosolidaritet och stöd från män.
Med den ekonomiska krisens effekter behöver vi vara extra vaksamma risken är att den drabbar de redan utsatta kvinnorna mer än män ett tema som Dagens Arena lyfter på idag.

Inga kommentarer: