fredag 13 mars 2009

ÅHS

Min insändare som jag sänt till tidningarna:
Ska verkligen ÅHS nya sparkrav drabba den kommun som har det sämst!
Varför ska skärgårdsbors säkerhet och trygghet undermineras mer?
I Kumlinge har vi idag alltför lite läkartider, en dag var fjärde vecka, läkarens schema är ofta fullt redan innan denne åker från ön. Endast barn och gamla har rätt att gå till läkaren, så för övriga krävs det en hel arbetsdag för att besöka en läkare vilket ju ofta tar en väldigt kort stund.
Senaste åren har Kumlinge kommun haft hälsovårdarberedskap dygnet runt 3 månader per år (under sommaren) nu ska beredskapen minska till 2 månader. Detta trots att lagtinget vid två tillfällen beslutat att skärgården skall ha hälsovårdarberedskap året om!
Vi har i Kumlinge en kvällsberedskap till kl. 22, men beredskapen nattetid har byggt på ett flexibelt system som, om hälsovårdarna skulle krävt sina rättigheter fullt ut skulle krävt en halvtidsanställning till för att egentligen fungera. Men flexibilitet är möjlig om båda parter är flexibla. Hälsovårdarna här är beroende av färjornas ankomster och avgångar de skulle man vid schemaläggning kunna ta hänsyn till. Istället väljer man nu att försämra deras schema vilket också leder till mindre öppethållning av hälsovården.
Med dagens förslag blir hälsovården ytterligare försämrad här.
För oss skärgårdsbor blir det ytterligare en bekräftelse på att vi tillhör andra klassens medborgare och för våra hälsovårdare ett orimligt krav på att ställa upp när de är lediga. För vad gör du när din äldre granne får en sjukdomsattack, eller när ditt barns feber bara ökar och ökar eller du själv huggit dig i benet.
Utan beredskap är otryggheten för stor, att arbeta med inflyttningsfrågor samtidigt som en viktig trygghetsgrund minskar blir ett meningslöst projekt. Dessutom är det sannolikt att kostnaderna för helikopter kommer öka då ingen medicinskt kunnig finns att tillgå och förmodligen räcker det med en extra helikopterresa för att inbesparingarna ska ha ätits upp.
ÅHS har redan tidigare sparat in på oss i skärgården, nu får det vara nog!
Det är dags att ÅHS uppfyller lagtingets beslut!

Inga kommentarer: