söndag 15 mars 2009

Hos presidenten


Resan med Feministakademins till Helsingfors var en upplevelse.
Vi var åtta ledamöter i akademin som fick förmånen att möta två presidenter samma dag. Först åt vi lunch med Pauliine Koskelo, president i Högsta domstolen samtalet kretsade kring, könskillnader, jämställdhet, våld, misshandel och straffsatser. Mycket intressant.
Sen gick vi till slottet där president Halonen tog emot oss och vi överlämnade utmärkelsen till Året feminist. Tarja verkade både nöjd och lite rörd och betonade att även hon behöver stöd och uppmuntran från kvinnor och feminister. Hon berättade sen om erfarenheter från sin resa i Västafrika, framförallt från Liberia. Där mötte hon förstås den häftiga Ellen Johnson-Sirleaf och där hondeltog i kvinnokonferensen "International Colloquium on Women’s Empowerment, Leadership Development, International Peace and Security". Där valdes hon också till ordförande för prestigefyllda Council of Women World Leaders, som är ett nätverk av 37 nuvarande och före detta kvinnliga presidenter och premiär minstar. Hon efterträder irländska Mary Robinson på posten, och blir den första sittande presidenten att inneha den.
Presidenten var personlig, rolig, engagerade och varm och hon drog över våra 30 minuter blev 45 minuter. Det var en stor feministsak att vara med om och presidenten är en verkligt engagerade orädd feminist. Man blir verkligen stolt och glad.
På bilden har Tarja fått Feministakademins nya fina produkt, paraplyet, finns att köpa framöver på Feministakademins hemsida.

Inga kommentarer: