onsdag 11 juli 2007

Skärgårdens framtid!


Det finns inga enkla lösningar för skärgården, men ett demokratiutvecklingsprojekt där en mer ändamålsenlig kommunstruktur arbetas fram behövs. En struktur som tar till vara skärgårdens idéer, kreativitet, erfarenheter och engagemang. En modern och rationell demokratistruktur som bygger på att skärgården samarbetar med varandra och andra i många frågor och uppgifter och finner en helt ny kommunstruktur som passar våra förhållanden. Dagens system har ingen framtid och att bara slå ihop kommuner är ingen lösning.
Den nya kommunstrukturen ska också ta tillvara barn och ungas idéer, funderingar kunskaper och erfarenheter.
Ett nytt transportsystem måste utvecklas, ett system som bygger på modern miljövänlig teknik som inte kräver att alla som skall till varandra i skärgården, till Mariehamn eller vidare öster och väster ut behöver ha bil. Transportsystemet ska bygga på att en helt ny infrastruktur byggs ut med miljöbilpolar, kollektivtrafik och snabbgående småskalig båttrafik.
Internetkommunikationen måste utvecklas. Vi får förmodligen ett bra bredband i alla våra skärgårdskommuner men det räcker inte! Sjukvården, skolan och andra enheter måste ges möjligheter att utveckla sina verksamhet med möten och kunskapsinhämtning via nätet.
Möten med andra måste enkelt kunna ske genom webbkommunikation.
Skärgården måste börja planera sin mark så att dagens begränsade system kan förändras, vägar måste öppnas för en planerad inflyttning av såväl sommargäster, delårs boende och året om boende både öster och väster ifrån.

Inga kommentarer: