torsdag 12 juli 2007

Borglig politik


Följer med sorg hur den borgliga alliansen i Sverige driver sin borgliga politik. Lägger ner "En bok för alla", tar betalt på museerna, gör bostaden till en handelsvara, höjer priset på kollektiv trafiken…
Tur att inte våra borgliga partier här på Åland varit så konsekventa i sina borgliga ambitioner. Här kan man ibland förvånas över deras vilja att samhället ska sköta och ge bidrag till både det ena och det andra.
Men även här har den borgliga politiken en grund i att vi alla har samma förutsättningar och möjligheter, därför är valfriheten viktig för dem. Solidaritet och demokratiutveckling förekommer inte i den borgliga argumentationen eller ligger till grund för borgligpolitik här på Åland, vad jag kunnat se under mina år i den åländska politiken.
Ålands framtid ett åländskt (ur mitt perspektiv populistiskt) parti som arbetar för åländsk självständighet har i dagarna kommit med en skuggbudget för att försöka bevisa att Åland skulle klara sig ekonomiskt vid en självständighet. Man har valt att planka landskapets nuvarande budget rakt av. Men man undrar ju, vilken politik ska föras på ett självständigt Åland? Ålands framtid säger inget om vad man vill förändra. Varför ska Åland utöver en princip vara självständigt? Vilka områden ska få mer eller mindre pengar…
Här skulle partiet kunna visa vad de menar med alla fina ord i partiprogrammet och vad de menar med att den stora skillnaden i praktiken skulle göra mellan självstyrelse och självständighet. För att vara tydlig jag menar att självstyrelsen är en fantastiskt bra konstruktion och lösning för Åland.

Inga kommentarer: