tisdag 26 maj 2015

Vi är många som fått nog, nu anmäler vi om Hets mot folkgrupp

Nu polisanmäler vi Stephan Toivonen för hets mot folkgrupp och begär en utredning.
Hets mot folkgrupp är ett brott som är föremål för allmänt åtal vilket innebär att vem som helst kan begära en utredning.

Vi är många som tyckt att Stefan och hans ”kompisars” hopsnickrade statistik, hans främlingsfientliga argumentation och hans länkar till rasistiska sidor är obehagliga och destruktiva.
Argument biter inte, han fortsätter att påstå.


Vi som anmäler att alla medlemmar i ett interkulturellt nätverk, där medlemmarna arbetar med ungdomar. Vi har tillsammans utbildat oss och är tänkte som en resurs också för andra som arbetar med ungdomar. Gruppen har som mål att utveckla kunskap, förståelse och kompetens knutet till människor och deras kulturer för att skapa en bättre grund för integration och inkludering inom barn och ungdomsarbetet, vi samlas och utbyter erfarenheter och kunskap med varandra.

Så här ser vår anmälan ut.

Till Polisen                                      Mariehamn 26 maj

Anmälan om hets mot folkgrupp

Hets mot folkgrupp är ett brott som är föremål för allmänt åtal. Detta innebär att vem som helst som upptäcker olämpligt material på internet eller annan källa kan göra en utredningsbegäran om ärendet till polisen. I Finlands lagstiftning och i olika internationella avtal begränsas yttrandefriheten på ett sådant sätt att kränkning av andras grundläggande rättigheter eller människovärde inte tillåts i yttrandefrihetens namn. Hets mot folkgrupp är ett straffbart brott enligt bestämmelserna i strafflagen. Det är förbjudet att sprida grovt vilseledande och generaliserande påståenden om en viss folkgrupp. Sådana är till exempel påståenden enligt vilka en viss folkgrupp gör sig skyldig till eller har gjort sig skyldig till brott. Enskilda personer kan göra sig skyldiga till brott, men detta kan inte generaliseras till att gälla en hel folkgrupp.
En person som bland allmänheten tillgängliggör, sprider eller upprätthåller uppgifter, åsikter eller andra budskap i vilka en grupp på grund av ras, hudfärg, härkomst, nationellt eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, sexuell läggning eller funktionsnedsättning hotas, förtalas eller skymfas, ska dömas för hets mot folkgrupp. Förbjudna yttranden kan spridas exempelvis genom att lägga ut dem på webben. Det är redan straffbart att över huvud taget publicera materialet även om endast ett fåtal människor bekantar sig med det. Avsiktligheten upphör inte heller av att den som gett yttrandet själv anser att påståendena är sanningsenliga.

Vi anser att de flygblad som Stephan Toivonen och hans grupp spridit (se bilaga) och det som han också skriver på internet är hets mot folkgrupp och anmäler därför honom för detta brott.

I detta material pekar han ut människor från Syrien, Irak, Somalia, Afghanistan, Libyen, Kosovo och Kongo som farligare än andra och våldtäktsmän, han använder statistik på ett vilseledande sätt. Vi begär därför en utredning av brottet som faller under allmänt åtal.


Medlemmar i Interkulturella nätverket
Mia Hanström, verksamhetsledare ABF-Åland
Camilla Olin, lärare
Annika Hambrudd, socialarbetare
Simon Påvals, fältare
Marcus Brandt, fältare
Sandra Jourdan, fältare
Sandra Lindberg, fältare
Henrik Löthman, elevassistent
Sofie Eriksson, ungdomslots
Annika Humell, barnskyddsarbetare
Kathi Salokoski

Bilaga till anmälan är hans flygblad/massbrev som han sänt till några skärgårdskommuner bland annat den jag bor. Samma text finner du på hans blogg: http://nejtack350.blogspot.se och resonemangen återkommer i trådar på Facebook.

En som har slagit hål på hans statistiska krumbukter är Mats Adamczak, här en fin graf som synliggör en del av hans felläsning av statistik. 
https://www.pinterest.com/pin/103934703877394222/
Mats har också på sin blogg i fyra inlägg argumenterat kring statiskt och resonemang: In the name of political correctness vs Det är bögarnas fel i fyra delar.
https://mazocialmedia.wordpress.com

Från en jurist har jag fått följande information strafflagen: 11 kapitlet 10 paragrafen
Den som för allmänheten tillgängliggör eller annars bland allmänheten sprider eller för allmänheten tillhandahåller information, åsikter eller andra meddelanden där en grupp hotas, förtalas eller smädas på grund av ras, hudfärg, härstamning, nationellt eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, sexuell läggning eller funktionsnedsättning eller på grunder som är jämförbara med de nämnda grunderna, ska för «hets» «mot» «folkgrupp» dömas till böter eller fängelse i högst två år.



4 kommentarer:

Ika sa...

Osäker på om min första kommentar kom fram..
Han stavar sitt namn med ph, alltså: Stephan.

Jag blir så himla glad när jag läser detta och att ni sätter ner foten! <3

stephan sa...

Om anmälan har jag inget att säga. Det är din / er rätt att göra det.
Däremot har jag vid ett flertal tillfällen krävt att Matz A skall ta bort de fyra inläggen om "Bögarna", eftersom de innehåller ett flertal felaktigheter. Och är på gränsen till förtal (kanske över) av mig, eftersom jag inte gör de fel han påstår. Jag hoppas verkligen att din anmälan inte baserar sig på dessa bloggar, för då är jag nog tyvärr tvungen att stämma in honom för förtal, och allt vad hans bloggar ställt till med.
Har även sett hans senaste sammanställning. Sammanställningen i sig kanske är riktig, men han och jag talar om två helt olika saker.
Jag talar om sannolikheten och förekomsten av våldtäkter. Hans statistik berör våldtäkter som förs till åtal. Och detta antal. Tyvärr är det ju så i Finland att endast ca 1/10 av våldtäkterna ens kommer till åtal. I resterande fall hittar man inte förövaren, eller hittar inte tillräckliga bevis.
I Sverige är problemet ännu större. Endast en liten bråkdel av våldtäkterna leder till åtal. DETTA är en sak, som jag tycker att ni / du , som är engagerad i feministiskt paraply, skulle ta som ett betydligt större problem / hot. Än alltså den person / personer, som påpekar dessa problemställningar.

Per Johansson sa...

Ett av Toivonens mantra är annars att han bara citerar offentlig ststistik Statistikcentralen, fast nu gjorde han en pudel.

Unknown sa...

Tack Mia, ur djupet av mitt hjärta tack för att ni tog det beslutet!
Det är så beklämmande, ynkligt och obehagligt att gång efter gång se den mannens högriskkalkylerande siffertrixande som om det var sina sparfonder och aktier han räknar på och inte människor som flyr för sina liv som vi kan hjälpa.
/moas mamma