söndag 10 maj 2015

Gör det unika - kommunernas framtida samarbeten måste bygga på distansarbete och aktivitetsbaserade kontorslösningar!

Nu finns chansen att göra något unikt och helt nytt! I diskussionen kring Kommunernas Socialtjänst KST och andra framtida samarbeten har jag om och om igen lyft på att man inte får tänka ett stort traditionellt kontor centralt.


De finns idag många goda erfarenheter av distansarbete, det visar sig att de oftast både blir effektivare och mindre sjukskrivningar, med den moderna tekniken blir det heller inte ensamt. Arbetet baseras på prestation och inte på synlig närvaro. En viktig del är dock att man med jämna mellanrum möts IRL (i verkligheten), de räcker varken för kollegor, kunder eller klienter med bara möten via webb, i chattar och videokonferenser, Skypemöten eller telefon. En intressant sida med argument kring distansarbete är "Distansarbeta mera -När du vill arbeta miljösmartare och effektivare oavsett plats!"
http://www.distansarbetamera.se

Nu kommer också en ny trend för att göra mer hälsosamma och kostnadseffektiva arbetsplatser. Efter det öppna kontoren som har sina för- och nackdelar så utvecklas nu det aktivitetsbaserade kontor, där de anställda (med några få undantag) inte har en fast arbetsplats, utan arbetar där det passar bäst för stunden. I lokalerna finns tysta rum för koncentration, kreativa miljöer för samverkan, höj- och sänkbara konferens och arbetsbord där man kan välja att stå eller sitta, på vissa ställen finns gå-band för den som vill gå och jobba eller möta kollegor under en promenad. Något som jag kanske är tveksam till, ser då hellre att man inför möjlighet till mötespromenader ute.

Aktivitetskontoren som organisation ger en flexibilitet och kan snabbt möta förändringar. De kan också hantera olika mycket folk på plats utan att ha dyra kontorsutrymmen som står tomma, man skapar plats med fler eller färre arbetsplatser vilket gör det är lätt för organisationen att skala upp eller ner verksamheten vid behov. Ett aktivitetsbaserat arbetssätt passar alla arbetsplatser där samverkan, kommunikation och kunskapsutbyte är viktigt. I en verksamhets som kommunernas socialtjänst där man ska jobba teamrelaterat, flexibelt  och interaktivit mellan medarbetarna såväl som klienterna skulle denna kontorsform passa och dessutom stödja ett nytt sätt att arbeta.
Besök två exempel på aktivitets organiserade kontor.

Inga kommentarer: