lördag 16 maj 2015

Dela är det nya äga

Att dela med sig handlar förstås om att bry sig om andra men även om att bry sig om miljön, om sin egen ekonomi och om att träffa nya människor. 
Nästa vecka ska vi ha en temakväll om  medborgarlön eller som de idag oftare benämns basinkomst, såsom jag ser det finns det både för- och nackdelar med de systemet, ska bli intressant att lära mer. En annan intressant rörelse är kollaborativa ekonomin eller delandes ekonomi. Det är en växande trend eller rörelse som handlar om att minimera sin konsumtion och istället byta, låna, hyra eller få de saker man behöver.

I Sverige finns exempel; man kan låna kläder på ett klädbibliotek, hyra verktyg eller låna en cykel. Allt för att använda och återanvända resurser på ett smartare sätt. I andra länder finns digitalt nätverk för att se vad grannarna har att låna ut eller ge bort. Man kan hyra bil eller boende av en annan privatperson-.

Kolla in denna inspirerande filmen av Lotta Ekelund och Karin Bradley.  https://vimeo.com/126459150

1 kommentar:

Äventyret framtiden sa...

Jag tror att det är ett nygammalt "ägande", men ett väldigt bra sådant. I södra Tyskland, kanske också på andra ställen som jag inte känner till, så är det vanligt att man en gång i veckan lägger ut saker som man själv inte vill ha längre, på trottoaren. Sedan går folk omkring och tittar på varandras saker, plockar åt sig det de vill ha...innan en återvinningsbil kommer och hämtar ev. rester.
Ett bra sätt det också att dela med sig av åt andra