söndag 16 januari 2011

Rösträtt vid 16 år!


Alla är ju nu väldigt populistiska och tycker att 16 år är en gräns som ska införas för kommunvalet och Danne Sundman tycker att de också ska vara i lagtinget. Jag håller om att 16 årsgränsen kan gälla i båda valen, men bara om man skapar förutsättningar så att ungdomarna känner att de har kolla, att de blir en del i att vi stärker demokratin på Åland.

Ger man de unga rösträtt utan att ge dem förutsättningar att hitta glädjen i att påverka, sätta sig in i och förstå vikten av deras röst. Då är jag tveksam. Sen kan man ju se de från andra hållet att om 16-åringar får rösta i både kommunalval och lagtingsval, så blir 16-17 -åringar en intressanta som målgrupp och i bästa fall anstränger sig politikerna och gör en ungdomsanpassade valrörelse, men jag är inte så hoppfull. När de själva är så dåligt demokratiskt skolade, när dagen debatt så ofta handlar om person istället för sak, när så mycket härskartekniker används i dagspolitiken och när vuxna så sällan är genuint intresserade av att unga ska ha verkligt inflytande.

I Sverige driver Rädda Barnens Ungdomsförbund en kampanj för rösträtt vid 16 år. Läs om den de har många bra argument!

Demokrati tar tid och kräver kunskap, de kan man se i de länder man just börjat bygga demokrati, men också hos oss där vi haft parlamentarisktsystem (som bygger på demokratiska principer) länge är det tydligt att demokrati är en färskvara, något man ständigt behöver utveckla.
Både de formella och de in formella maktordningarna som uppstår behöver ständigt ses över och systemet behöver ständigt utvecklas. Politiker som sitter på makten har ett stort ansvar att skapa förutsättningar för de som inte har samma tillgång och möjlighet att påverka. Det är ett ständigt arbete och ett stort ansvar.
De ska jag skriva mer om här framöver.

1 kommentar:

Simon Holmström sa...

Jag håller helt med. Ungdomar engageras om något provocerar, eggar och smått upphetsar. Det ska vara något som blir startskottet, och det är svårt för politikerna att skapa. Men det går.

I min framtidsvision är sänkt rösträttsålder en förutsättning för utvecklad demokrati. Men det är också många andra pusselbitar som ska fyllas samtidigt!