lördag 15 januari 2011

Kill- och tjejgrupper en viktig fritidsverksamhet!


Idag har vi haft fortbildning för kill-och tjejgruppsledare i Ålands Fredsinstituts projekt ”Utmana könsroller för att motverka sexslaveri”. De är fantastiskt kul att möte ledarna och diskutera och lyssna. Tänk om fler vuxna tog chansen att leda grupper och fler ungdomar fick möjlighet att vara med i en grupp. I dagens Ålandstidning var det artikel om projektet. Tjejgrupper har funnits i Finland i över 20 år, jag var den som startade att utbilda folk i att hålla grupper. Idag utbildar jag också killgruppsledare.
För den som inte vet så är det en fritidsverksamhet där man har kul och där man lär nytt och kan få lite stöd i frågor man har som behöver funderas över. I gruppen pratar man om olika teman, händelser och upplevelser i livet. Ja, man diskuterar livets viktiga frågor, det kan vara stora och små saker. Ledarna har fått utbildning i leda samtal och roliga metoder som gör att gruppen kan bli en bra mötesplats för lek och samtal.
Vid dagens fortbildning använda jag tre filmer från Crazy Pictures, Nakenlekar, Ta mig och Negerboll. Tre tänkvärda kortfilmer som kan fungera i kill- och tjejgrupper men är lika tänkvärda för oss alla. Crazy Pictures har flera bra kortfilmer gå in och titta.

1 kommentar:

Simon Holmström sa...

De tre filmerna är intressanta ur denna synpunkt. Ganska bra producerade också!