onsdag 26 september 2007

Barn och Ungdomar är NU!

Nu kom jag äntligen loss och fick ihop en insändare på ett av mina favorit teman; ett bättre, modernare och ungdomsarbete behövs! Läs min insändare nedan:
Åland behöver fler föreningar som leds av ungdomar och uppmuntrar ungas egna initiativ och ungas möjligheter att påverka. Förväntar sig ”vuxenvärlden” att ungdomar är ointresserade av t ex samhällsfrågor och politik så är det också det! Vuxna måste våga lämna ifrån sig makten men finnas som stöd!
Åland behöver fler föreningar och verksamheter där ALLA barn och ungdomar har möjlighet att skapa. Utveckla och utöva egna kulturyttringar av olika slag. Speciellt viktigt är detta på landsbygden och i skärgården som idag har sämst utbud och möjligheter.
Åland ska ge alla barn och ungdomar möjlighet att uppleva ett rikt utbud av professionell kultur. Vilket även leder till ökat antal arbetstillfällen för kulturarbetare.

Det här kan göras genom att skapa ”morötter” i form av att stöd som uppmuntrar organisationer eller nya organisationer att satsa på detta.
1. ett mer riktat stöd till barn och ungdomskultur skapas, ett stöd som formas så att det också passar landsbygd och skärgård.
2. ett stöd som stimulerar ungas egen organisering formas och där vuxnas stöd för sådan verksamhet premieras.
3. ett stöd som uppmuntrar till samarbete mellan konstnärer och kulturarbetare och andra områden såsom skola, vård och arbetsplatser.

Ingen politiker kan lova alla allt, om än man undrar ibland. Min huvudsakliga prioritering är att mindre stöd ska gå till vuxna människors fritidsintressen och mer stöd ska gå till barn och ungdomars skapande. Ungdomar är NU!
Då behöver samhället satsa mindre på förebyggande aktiviteter, sådan som man skapar för att ungdomar inte ska göra det som vuxna tycker är dåligt.

Inga kommentarer: