söndag 9 september 2007

Alkohol, ungdomar och vuxna



Vi hade både trevligt och fick inspiration på Föreningsfestivalen i Helsingfors. Imponerade var vi att de ordnade med en buss kl. 3 på natten som körde oss ända till Osnäs så vi hann med morgonfärjan hem. Lyx för en skärgårdsbo, om än man är lite seg efter resan.
På utvärderingen hem funderade flickorna som var med, Lotta och jag på; hur man skulle kunna stimulera nykterhet istället för alkoholintag. På ett sådant här vuxenarrangemang men där ungdomar också var en målgrupp.
Med "Happy hurri hour" på barer, med öl underlägg som gav billigare drinkar (då var vi på bio) och med dryckesbiljetter som salufördes till förmånligt pris, ett ganska rejält vuxenfestande på galakvällen med dyr läsk eller gratis vatten och ingen mjölk som alternativ så var budskapet rätt tydligt "på en föreningsfestival hör alkohol till". Även om jag är ganska säker på att arrangörerna inte tänkt så.
Vad det gäller alkohol och föreningsfestival och alla andra vuxenarrangemang där ungdomar också är välkomna, bör man varje gång fundera över om man ska ha alkohol med. Ser man det som viktigt bör man skapa "morötter" för dem som väljer/inte får dricka. Man kan t ex ordna med gratis läsk, mjölk och goda fruktjuicer och för dem som vill dricka öl, vin och sprit håller man vanliga restaurangpriser. Att skaffa sponsorer eller på annat sätt subventionera och uppmuntra till alkoholintag i samband med föreningsarbete behöver vi inte. Trycket på att dricka alkohol är ändå så stort idag.
Utöver detta var det ett mycket bra ordnat arrangemang både för vuxna och ungdomar vad det gäller de praktiska, workshops, uppträdande och föreläsningar.

Inga kommentarer: