fredag 11 april 2014

Vi kan göra en annan värld möjlig

När främlingsrädsla, rasism och fascism får allt större plats i Norden och Europa är det viktigt att titta på varför nationalsocialistiska och fascistiska ideologier och visioner lockar en del människor. För många av oss kopplar vi dessa rörelser till mörka rörelser men t ex i Grekland kan man se att nazistpartiet Gyllene gryning är de parti som ger hopp om en ljusare framtid, som attraherar stora missgynnade grupper. De lovar en värld med ordning och reda, men bygger på ett vi och dom tänkande och det grundar sig på idén om att vi som ser likadana ut håller ihop, de är andras fel att saker och ting inte fungerar, om vi eliminerar dem, då blir allt bättre…

Jag möter många unga och gamla som menar att ideologier och visioner inte är viktiga för dagspolitiken, jag menar att de har fel. Jag tror att det är oerhört viktigt att samtala, formulera och förmedla våra egna visioner och ideologier. Vi måste äga makten över våra drömmar och samla ihop dem i visioner, vi måste koppla de ideologiska idéerna till aktiva värderingar, tankar som är genomarbetade och reflekterade och som vi kan och måste handla efter. Jag tror att vi måste vara noga med att formulera och förmedla våra visioner om framtiden.

I min vision finns en tro på en kärleksfull och solidarisk värld som grundar sig i människors lika värde. Min vision hamnar ständigt i möten med andras visioner och förhåller sig kreativt till vad som är möjligt att åstadkomma. Ibland blir jag också tvungen att kompromissa, men riktningen finns kvar.
Allt som människan har skapat, kan förändras av oss, vi kan göra en annan värld möjlig.

Min vision är en värld fri från krig, våld och våldsförhärligande, en värld fri från förföljelse på grund av hudfärg, etnicitet, kön, sexuell läggning eller annat. Jag vill ha en värld där resurserna läggs på konfliktförebyggande arbete, att stärka civilsamhället och bygga stabil, social och ekologisk trygghet, där konkurrens och vinstintressen har en begränsad roll och bara används som drivkraft där de gynnar visionen.

I min vision skulle makten runt om i världen lämnas över till de kvinnostyrda fredsrörelserna i alla länder. De är de organiserade grupperna idag som skulle kunna se till att nedrustning blir av och i slutänden ändra världsordning. Men när jag tänker tanken märker jag att den är svår, den känns så avlägsen. Det kräver att länderna bildar sin befolkning, utvecklar sin demokrati så att man tar vara på alla medborgare.

För framtiden och för våra unga idag så måste vi tydligt formulera vilka våra visioner är. Vi måste gå samman och ständigt arbeta med demokrati utveckling. Det är inte lätt, men det är möjligt.

Inga kommentarer: