torsdag 17 april 2014

Lokal valuta

För många år sedan hade Företagsam skärgård en föreläsning om lokala valutor: LETS  - Local Exchange Trading System. Jag tyckte redan då att det var intressant.  Lokal valuta finns på många ställen i världen och nu dyker allt fler lokala valutor upp i Sverige t ex i södra Dalarna, i ett kvarter i Lund, i Höganäs. Jag blir att fundera på om inte ett sådant här projekt skulle vara något för skärgården. Den lokala valutan är inte istället för den nationella/officiella valutan. Det är ett sätt att stimulera den lokala handeln och samarbetet. Basen är att den lokala valutan motsvarar arbetstimmar och på de flesta ställen bygger man upp handeln med varor och tjänster via en hemsida.


Systemet bygger huvudsaklinge på "oskolade tjänster” och idén är att uppmuntrar folk att ta kontakt med varandra och stimulerar till fantasi kring olika typer av arbete man kan erbjuda.
Man menar att en lokal valuta bidrar till:

  • Mobilisering av områdets slumrande resurser.
  • Stöd till ideella organisationer (får lättare att finansiera sig).
  • Ökar autonomi och självkänsla.
  • Gör att vanliga pengar räcker längre (behöver inte längre användas till allting).
  • Ger stöd till handel med lokala produkter och tjänster.
  • Utvecklar känslan av samhörighet och delaktighet i det lokala samhället.
Många system bygger på en eller annan form av presentkortssystem. Vän av ordningen funderar ju på skatten. Så här förklarar Sven Holmstrand som har startat Klöver. Sedeln är en "skuldsedel". Man betalar inte skatt på skulder , man betalar skatt på vinster. När man säljer uppkommer vinst i högra sidan av resultaträkningen. Skillnaden mellan intäkt och kostnad heter vinst och den betalar man skatt på. Vad du använder för sorts valuta mellan dig och dina kunder bryr sig inte Skatteverket om.

Lite inspiration nyligen startat lokalt valuta system i södra Dalarna: http://ihop.nu/daler/intro/

Måste fundera lite till och läsa på lite mer, men de kunde vara ett projekt för t ex Företagsamskärgård.

Inga kommentarer: