torsdag 28 mars 2013

Human flyktingpolitik hur ser det ut i Finland?

Kampanjen handlar om en human flyktingpolitik och kräver:
Sverige ska vara bundet att följa FN:s riktlinjer och aldrig mer utvisa någon till tortyr och förföljelse!
Hela 20 gånger har Sverige fällts för att ha behandlat enskilda asylärenden i strid med FN:s tortyrkonvention, fler gånger än något annat land. 
Synnerligen ömmande omständigheter ersätts med särskilt ömmande omständigheter!
I rättsliga sammanhang har synnerligen ömmande omständigheter visat sig vara ett mycket snävt begrepp då uttrycket synnerligen tolkas extremt restriktivt. Vi anser att denna praxis måste brytas genom en begreppsändring.
Sverige omedelbart upphör med alla överföringar enligt Dublinförordningen samt att regeringen verkar för dess avskaffande!
Då bland annat FN och UNHCR kritiserat överföringar av asylsökande till länder i södra EU har flera medlemsstater slutat sända tillbaka människor dit genom Dublinförordningens undantagsklausul. Trots detta fortsätter migrationsverket med Dublinöverföringar till exempelvis Italien och Malta trots larmrapporter om situationen i länderna. 
Bevisbördan ska flyttas från den asylsökande till Migrationsverket!
I övrig rättspraxis anses en persons historia trovärdig tills motsatsen har bevisats. I asylprocessen tycks det fungera tvärtom. 

Skönt att det finns folk som engagerar sig i Sverige , funderar på debatten i Finland och ur saker och ting går till här.
När man läser på Flykting rådgivnings centers hemsida får man en bild av av Finland är ett väldigt humant land. Faktum är att enligt FN-organet UNHCR tar Sverige emot tio gånger fler flyktingar än Finland, ser man till befolkningsmängd finns det inget annat västland som kan mäta sig med Sverige bara USA, Tyskland och Frankrike tar konsekvent emot fler asylsökande än Sverige. Antagligen är det så att färre söker sig till Finland då ryktet och fakta gör att man har mindre chans att få asyl där, så blir min fundering hur går det till skickar även Finland tillbaks t ex barn som rotat sig till ställen där de inte längre kan språket, delar av familjer för att de inte kan bevisa sina familjeband, homosexuella till länder där det blir trakasserade och hotade…
I svenskspråkig press är det i alla fall ganska tyst. Huvudstadsbladet skriver i maj om Amnestys rapport där Finland bland annat kritiseras för sin handläggning av asylsökande de visar på att t ex asylsökande har sänts tillbaka till Irak fastän det funnits risk för att de förföljs och asylsökande har också hållits i häkte i strid mot internationella avtal. Kommentarsfältet gör en mörkrädd.

Lite roligt är projektet RÖVA - Rättssäker övervakning av välfärdens avskaffare gå in på sida och titta på deras film. Både fyndigt och kunnigt.

De behövs nog att de goda krafterna går samman och agerar, vi kan även göra mer här på Åland, både för att öka flyktingkvoten och att på ett bra sätt ta emot dom som kommer hit och vill arbeta. Alla behövs ingen människa är illegal, vi väljer varken i vilket land eller i vilken familj vi föds.

Inga kommentarer: