söndag 10 mars 2013

Det går att förändra


Jag hade ett stärkande 8 mars firande, med Jenny Westerstrand Årets Feminist och 8 andra ledamöter i Feministakademin, utöver den intressant och fina tillställning i Mariehamns stadshuset som bevistades av över 50 personer. En lyckad dag, utöver det så spelade vi in Rakt På i Åland 24 med Nina Fellman som kan ses på tisdag. Roligt för mig som praktiker att samtala med en duktig och kunnig journalist och en forskare om jämställdhet och feminism.
Lika bra hade inte Maria Svelands det. Hon var med i en debatt som gick helt över styr på Gräv 13. För mig blir det tydligt hur vi dag ut och dag in kan se hur kvinnohat och ett omedvetet kvinnoförakt poppar upp i olika sammanhang. I form av näthat, i form av förminskningar, förlöjligande etc. Ja alla de 7 härkskartekniker som Berit Ås formulerat förkommer i olika sammanhang där kvinnor tar plats och syns i offentligheten.
Vad hände då på Gräv 13, läs 15 journalisters brev om händelsen, läs Maria Svelands egna beskrivning se Expressen klipp.
Maria Svelands bok Hatet - en bok om antifeminism som just kommit ut beskriver blanda annat hur bilden av vårt samhälle som alltigenom jämställt och rättvist präglar många gånger gör att vi inte vill/klarar av att se det som tyvärr finns, ett underliggande hat mot kvinnor som går över gränsen och tar plats. Många av oss som är aktiva i politiken och offentligheten känner av det och ser mönstret andra tror att det bara handlar om att hur de eller någon kvinna själva handlat, sagt eller gjort, men det finns ett mönster som slår till ibland även hos oss själva där vi omedvetet förstår och tolkar saker utifrån att kvinnor inte ska vara likvärdiga män, vi är alla fostrade i en vad man kallar patriarkalförståelse av vårt samhälle. Men den kan förändras om vi synliggör, lyfter fram kunskap, arbetar emot och strukturer om.
För den som vill läsa om boken Hatet - en bok om antifeminism finns bland annat recenserad som jag tycker på ett insiktsfullt sätt i Svenska Dagbladet.

Inga kommentarer: