måndag 25 mars 2013

Företagets bästa i fokus, "dream on"!


Jag läser med glädje Katrine Kielos kunniga och intressanta texter. Hennes krönika i Aftonbladet om kvinnors situation på arbetsmarknaden är väl värd att läsa och hennes sammanställlning av de krav som Sheryl Sandberg identifierat att kvinnor har på sig själv, möter och mäts med känns igen. "Du måste vara omtyckt. Det är ditt ansvar att vara omtyckt. Om du bara jobbar hårt kommer du bli sedd och få högre lön. Det är ditt ansvar att alla trivs. Du måste vara perfekt. Om du får kritik betyder det att du är en dålig person. Konflikt är farligt och du måste vara vän med alla på jobbet."
Där har vi förklaringen till alla duktiga flickor i grundskolan, på gymnasierna, på universiteten och i arbetslivet. 
Trots detta händer något för som gör att kvinnor inte dominerar i näringslivet, har de högsta lönerna och sitter på de flesta maktpositionerna. Sandberg menar att: "precis de egenskaper som hjälper kvinnor inom utbildningssystemet stoppar nämligen vår löneutveckling och våra karriärer". Katrin sammanfattar ett råd till kvinnor: "Du kommer inte att bli sedd och få högre lön bara för att du jobbar hårt. Ingen kommer att befordra dig för att du sitter still och kan alla svar. Konflikt är inte farligt. Du måste inte vara omtyckt av alla och du måste definitivt inte kunna något perfekt för att säga ja till att göra det."
Men man blir ju lite rädd för det egenskaper eller förhållningssätt som kvinnor är tränade i är ju i lagom proportioner sådant som gör att vårt samhälle fungerar. Vem ska anpassa sig efter vem? Man blir ju också fundersam då man ju är skolade i att samhället är rationellt att företagen satsar på kompetens, att de har företagets bästa i fokus och att kön inte spelar någon roll.
Som jag ser det behöver vi jobba på bredfront med jämställdhetsarbetet, vi behöver träna kvinnor så att de inte om och om igen jobbar hårdast men sen blir omkörda av män för att systemet gynnar män. Men vi behöver verkligen arbeta på att förändra systemet, också för att ta vara på pojkarna, för om det värsta som kan hända en pojke eller man är att bli betraktad som kvinna eller "kärring" eller göra saker som uppfattas som kvinnliga och det idag är blir betraktat som kvinnligt att skaffa sig utbildning och kompetens… då riskerar vi att ha en stor grupp killar som inte tar vara på sin utbildning, drömmer om att bli familjeförsörjare men sen riskerar att stå utan jobb. 
Jämställdhet är att skapa frihet för människor så att de slipper att anpassa sig till de stereotypa föreställningar som finns kring respektive kön och som begränsar deras möjligheter att utvecklas som människor. 

Inga kommentarer: