söndag 4 november 2012

Ingen är framgångsrik på egen hand!


"Ingen amerikan blir framgångsrik på egen hand, eftersom det alltid funnits andra människors arbete, institutioner och offentliga system som skapat förutsättningar", säger Obama i sin valkampanj.
I USA kan man trots att Obama haft makt senaste perioden se ökade klassklyftor, superrikas arrogans och småföretagares och vanliga familjers konkurser. Behoven av offentliga investeringar är stora i USA som har 30 år av ständiga skattesänkningar då politikerna även demokraterna pressats av idén om att statens inte ska lägga sig individens liv.

Mycket påverkar politiken i USA, president valet har stor betydelse. Republikanen Mitt Romney vill krympa den federala staten, sänka skatterna för de rika och fortsätta avreglera. I ryggen har han de traditionellt konservativa men också tepartyrörelser, homofober och konspirationsteoretiker. Det är skrämmande för de vanliga människorna i USA men också för oss andra i världen då USA fortfarande påverkar resten av världen på många sätt.

En motkraft till det har ju varit Occupy Wall Street-rörelsen med sin slogan ”Vi är de 99 procenten” man hoppas ju att den radikal kraften ändå får folk att gå och rösta på demokraten Obama även om de flest där är betydligt radikalare.

En intressant och positiv sak i den politiska rörelsen är en folkomröstning som genomförs i Kalifornien, samtidigt som presidentvalet. Guvernören, Jerry Brown, har föreslagit ”Prop 30” att den rikaste en procenten i Kalifornien ska betala 3 procent mer i skatt. Annars blir han tvungen att stänga de kaliforniska skolorna under tre veckor i vinter i brist på pengar. Kännare menar att det som händer i Kalifornien ofta påverkar resten av USA. Man kan ju hoppas att Brown lyckas och att de sen stärker debatten och påvekar opinionen till en lite mer solidarisk politik i hela landet. Obama lyckades med sjukvårdsreformen med ett nödrop. Man får hoppas att han vinner och fortsätter i den riktningen. Jag håller tummarna.

Inga kommentarer: